Artiklar

Full fart för framåt framtidsföretagare

Andreas Löfqvist har varit egenföretagare i tolv år, trots att han bara är 28 år. (Foto: Peter Fredriksson).

Andreas Löfqvist startade enskild firma redan på gymnasiet, då var han en av Sveriges yngsta företagare. I dag, 28 år gammal, har han aktiebolag och omsätter tre miljoner om året.
– Det gäller att hålla sig framme och just nu finns det väldigt mycket jobb att göra eftersom jag inriktat mig på husgrunder, säger han.

I bostadsområdet som består av villor från 60-talet byggs det för fullt på de återstående tomterna.

Här har Andreas Löfqvist och några inhyrda sprängare varit igång i flera timmar för att förbereda förmiddagens första salva.
De flesta av hålen är apterade och nu återstår bara att lägga på sprängmattor.

– Det är mycket att göra just nu. Villamarknaden har äntligen börjat att röra på sig, säger han när han tar en paus i arbetet.

Små jobb i början

Trots att han bara är 28 år är han redan en veteran i branschen med erfarenhet av såväl goda som dåliga tider.

– Branschen är väldigt konjunkturkänslig och när ekonomin går på sparlåga drabbar det alla företag som är inblandade i byggsvängen, säger han och berättar att till skillnad från de flesta av sina klasskamraterna på Växjö Fria Fordonsgymnasium valde han att starta eget redan under studietiden.

Med stöd av föräldrarna bildades den enskilda firman Knipe Gräv som till en början bestod av honom själv och en Kubota minigrävare.

Enklare uppdrag

– Då var det främst privatpersoner som anlitade mig för trädgårdsjobb samt grävning i samband med omdräneringar. De här jobben gjorde jag på helgerna eller på kvällarna efter skolan. Men i och med att jag slutade gymnasiet och köpte in en hjulgrävare kunde jag ta mig an större jobb.

Andreas Löfqvist erkänner att det fanns en hel del risker med att starta eget när han var så pass ung, men genom att ha låga omkostnader samt förmånen att bo kvar hemma så behövde inte löneuttaget i det egna företaget bli så stort i början.

– Det mesta av pengarna stannade i företaget, och det var ett klokt val eftersom det visat sig vara bra att ha en buffert. Sen gäller det även att hålla nere kostnaderna, och det kan man göra genom att köpa begagnat istället för nytt och att undvika att ta dyra lån, säger han.

Driver på egen hand

Under en period hade han en timanställd som fick jobba med antingen minigrävaren eller hjulgrävaren eller rycka in som ”skyffelgubbe”.

– Pappersarbetet samt kostnaderna ökade när jag hade en anställd, så numera kör jag företaget helt på egen hand. Det är betydligt enklare att köpa in tjänster från andra entreprenörer vid behov än att ha anställda på lönelistan, säger han.

Andreas Löfqvist menar att en lärdom han dragit under årens lopp är att det absolut viktigaste är att jobba upp ett så stort kontaktnät som möjligt.

Jobb som utförs snabbt och bra genererar alltid nya kunder, varför det gäller att visa framfötterna.

Minst lika viktigt som att ha nöjda kunder är det att kunna samarbeta med andra företagare. Att konkurrera när man måste men samarbeta när det är möjligt är framtidens melodi.

 

Bra utbildning

För Andreas som växt upp på en gård och som kommer från en släkt där många är intresserade av stora maskiner var det ingen tvekan om yrkesvalet.

Tillsammans med 25 elever började han en helt ny anläggningsgymnasieutbildning i Växjö som gav en bred grund att stå på. Han menar att det var just möjligheten att ta olika förarbevis som gjorde att han kunde starta sin grävfirma i så pass unga år.

– Det var en toppenutbildning för oss som ville jobba inom entreprenadbranschen. Även om det flesta kanske inte startade egna företag tror jag att många fick jobb direkt efter skolan.

 

Bildade aktiebolag

Den enskilda firman byttes ut mot ett aktiebolag som han växlade upp till lagom till 18-årsdagen och det är ett val han inte ångrat.

Aktiebolaget ger dels flera skattemässiga fördelar som möjlighet att ta ut lågbeskattad utdelning, tillgång till en lång rad skattefria personalvårdsförmåner samt inte minst ett begränsat personligt ansvar.

Även om en enskild firma i dagsläget ger andra fördelar som till exempel lägre egenavgifter, betydligt enklare och billigare administration samt den värdefulla möjligheten till att välja endast en karensdag i sjukförsäkringen väger fördelarna med aktiebolag över, menar Andreas.

– Nu har det rullat på så bra att jag inte har möjlighet att säga upp revisorn, det är en kostnad som jag annars kunde ha sluppit, säger han men tillägger att det inte handlar om så stora belopp.

 

Planerar förnya

På sikt planerar han att utöka och förnya maskinparken som i skrivande stund består av en Åkerman EW 200 -94 som gått 18000 timmar samt en Åkerman H10 -89 med 16000 timmar på mätaren.

Till det kommer en Valtra T160 -04 med 5800 timmar, en lastväxlarvagn, en Scania 113 -91 med 65000 mil på mätaren samt en äldre dumper, en Volvo BM 860 från 1976.

– Det är väl använda maskiner. Men de fungerar perfekt för de uppdrag som jag utför.

 

Text och foto: Peter Fredriksson