ANNONS

 

På BAUMA mässan presenterade Motorenfabrik Hatz sina nya tre-cylindriga motorer som ett välkom­met tillskott i deras H-serie. De nya motorerna är utvecklade för EU:s krav på avgasregler enligt steg 5. De erbjuder också nya möjligheter vad gäller det senaste inom generator och hydrauliktekniken

På Bauma 2016 fick besökarna vara med om världspremiären av en ny vattenkyld tre-cylindrig motor i Hatz fabrikens H-serie. Den tyska motortillverkaren presenterade också en färdig kon­struktion när det gäller de föreslagna utsläppsstandarderna enligt EU Steg 5. Besökarna fick också en demonstration av anpassningar till applikationer inom generator och hydraulteknik.

Världspremiären för tre-cylindriga Hatz 3H50

Den befintliga, fyrcylindriga Hatz 4H50 motorn kompletteras nu med denna nya tre-cylindriga motorvariant. För att uppnå optimal förbränning, bästa prestanda och reducerade utsläpp har man även utrustat den nya motorn med samma välkända Bosch insprutnings­teknik som återfinns på den fyrcylindriga varianten av H-serien.

Genom ett noggrant val av turbo och intercooler har motorerna utvecklats för ett maximalt vridmoment på 200 Nm och en max prestanda på 46 kW.

Inbyggnadsvolymen är liten, motorn är kompakt och kräver endast 1/5 m3 motorrum. Med sin cylindervolym på 1,5 liter och ett maxi­malt varvtal på 2800 rpm sätter dessa motorer en helt ny standard.

Serieproduktion fr.o.m 2018

Hatz 3H50TI uppnår EU standard steg IIIA och EPA Tier4 interim inom effektområdet 19 till 37 kW. För att uppfylla utsläppsstandarder EPA Tier 4 final (19 till 56 kW) och EU steg IIIB (37 till 56 kW) är Hatz3H50TIC utrustade med en kombination av avgasreglering (EGR) och diesel oxidations katalysator (DOC). Båda dessa motorer kommer att finnas på marknaden 2018.

Alla motorer i H-serien karaktäriseras av ett genomtänkt koncept, kompakta mått och att man endast använder premiumkomponen­ter vid tillverkningen. Det innebär att dessa kraftpaket har långa serviceintervaller vilket är typiskt för alla Hatz produkter. Trots att motorerna saknar diesel partikelfilter, så gör iHACS (intel­ligent Hatz Advanced Combustion Strategy) att utsläppskraven följs och prestanda garanteras. Särskild ansträngning har även gjorts för att åstadkomma låga ljud- och vibrationsnivåer.

 

Klart för EU steg V

Motorenfabrik Hatz är den enda tillverkaren i världen som kan erbjuda en komplett serie av Tier-4-final certifierade motorer upp till 19 kW. Därför passar den kommande europeiska lagsstiftningen Steg 5 perfekt för Hatz leveransprogram inom det här effektområdet.

Redan i början av utvecklingen av H-serien förutspådde Motoren­fabrik Hatz ett striktare regelverk och utvecklade de nya motorerna med tanke på detta.

På Bauma kunde Hatz därför nu presentera färdiga EU steg 5 lösningar (Hatz 3H50TICD och 4H50TICD) långt innan de nya utsläppsreglerna träder i kraft 2019.

 

Nytt generator- och hydraulaggregat

Hatz System presenterar två nya produkter som båda effektivt utnyttjar fördelarna i den vattenkylda motorserien.

Den första nyheten, utrustad med Hatz 4H50TI är det nya gene­ratoraggregatet (1500 varv/min) på 27 kVA vid

50 Hz och 400 V. Tack vare en robust konstruktion lämpar sig ag­gregatet mycket väl för uthyrningsbranschen.

Den andra nyheten är ett världsunikt hydraulaggregat med en EU steg IIIB motor: Hatz 4H50TIC.

Hydraulaggregatet presterar upp till 42 kW i hydraulkraft. Hatzfabri­ken visar verkligen prov på Hatz Systems modulkonstruktion som kännetecknar den här typen av kraftkällor.

I Sverige representeras Hatz Diesel av SwedMotor AB
www.swedmotor.se