Nyhet

Mazda3 i mer än fem miljoner exemplar

Efter 12 år och 10 månader sedan den första Mazda3 rullade av bandet på Hofu-fabriken i Japan, passerades en milstolpe för Mazdas populära mellanklassare i och med 5 miljoner producerade enheter. Det är den andra modellen i Mazdas historia som uppnår en sådan tillverkningsvolym, den första var Mazda Familia, mer känd som Mazda 323 i Europa, som tillverkades mellan 1963 och 2003.

Runt 700 000 Mazda3 har hittat sitt hem i Europa sedan starten 2003. Mazda3 har i sitt nuvarande utförande varit mycket framgångsrik och t.ex 2014-2015 representerade modellen cirka en tredjedel av den totala Mazdaförsäljningen. Mazda3 byggs för närvarande i Hofu-fabriken i Japan, av Changan Mazda Automobile i Kina, AutoAlliance i Thailand och i Mazdas nya fabrik i Mexico.

Sedan introduktionen av Mazda3 har Mazda utvecklat en dynamisk design, körglädje och låga ägandekostnader. Den nuvarande utgåvan lanserades år 2013 som både hatchback och i sedanutförande. Den var nyutvecklad helt från grunden och hade Mazdas prisvinnande ”Soul of Motion” designspråk. Den inkluderade också hela bredden av  Mazdas då helt nya Skyactiv-teknologier, med ett mycket lätt och styvt chassi, nyutvecklade bensin- och dieselmotorer samt en lätt och stark kaross som gav modellen 5 stjärnor i Euro NCAP.

Kombinationen av alla Mazda3:s styrkor har gett modellen runt 170 olika utmärkelser som bl.a första plats i den mindre mellanklassens J.D Powers 2015 års tillförlitlighetsstudie i Tyskland, vinnare av årets familjebil i Skottland 2014 och Kanadas biljurys pris ”Best of the best” 2014. Mazda3 var också en av tre finalister i 2014 års ”World Car of the Year” och ”World Design Car of the Year” samt finalist i Årets bil i Europa 2014.

Mazda Motor Sverige

Foto/Källa: Mazda