Produktnyheter

Kylarvätska giftigare vad många tror

Små mängder vanlig kylarvätska kan orsaka livshotande skador hos barn och husdjur. Men nästan varannan vet inte hur giftig glykolen är. Det visar en ny Sifoundersökning som det svenska biooljeföretaget Avantherm låtit göra.

– Kylarvätska som bland annat används i vanliga bilar är problematisk – och inte bara för att den är framställd av fossila råvaror, den är dessutom mycket giftig, säger Stefan Dufva, vd på Avantherm.

I Sverige används varje år omkring 27 miljoner liter av den giftiga etylenglykolen och varje år läcker stora mängder ut i naturen. Ett exempel är när 600 liter glykol läckte ut från kommunhusets kyl- och värmesystem i Knivsta i maj i år. Glykol, som skyddar mot frysning under vintern, doftar mycket sött och har ofta en färg som kan var lockande för barn.

Allvarliga förgiftningsskador från glykol är ändå relativt ovanliga bland människor i Sverige. Desto oftare drabbas husdjur, framför allt katter. Sifoundersökningen visar dock att nästan hälften av befolkningen inte känner till att det räcker med små doser för att orsaka allvarlig förgiftning.

– Etylenglykol användes till en början framför allt för tillverkning av dynamit. Men trots att den nu används i hela samhället som kylvätska och frysskydd är kunskapen om dess farlighet förvånansvärt liten hos gemene man, säger Stefan Dufva.

Det är svårt för bilisten att hitta alternativ till etylenglykol som har samma goda tekniska egenskaper. För industriell användning har Avantherm nyligen lanserat en kylvätska som är helt giftfri, gjord från förnybara råvaror och som dessutom har högre tekniska prestanda än etylenglykol.

Avantherm har sedan 2010 utvecklat och testat förnybara, högpresterande alternativ till dagens fossila oljor och kemikalier. De första produkterna blev kommersiellt tillgängliga för världsmarknaden i april 2016.

Om Sifoundersökningen: Avantherm lät Sifo ställa följande fråga till 1000 slumpmässigt utvalda personer över 18 år: Visste du att en halv deciliter vanlig kylarvätska (etylenglykol) i bilar kan orsaka livshotande förgiftning hos barn? 55 procent svarade Ja, medan 45 svarade nej eller var osäkra.

Bilden: Stefan Dufva, vd Avantherm. Foto/Källa: Avantherm

Avantherm