Nyhet

Vanligaste missarna vid köp av begagnad bil

Vid köp av begagnad bil är vi duktiga på att kontrollera om bilen har rost och skador, hur långt den gått och vi tar gärna en provtur, men få tittar på de ekonomiska aspekterna. Här är listan på de vanligaste kontrollmissarna vid köp av begagnat.

Enligt en undersökning från KVD bland bilköpare av begagnat kontrollerade nio av tio yttre skador som rost och mätarställningen vid det senaste bilköpet. Lika många provkörde bilen. Däremot var det bara 30 procent som tog reda på vad den nya bilen kostade att äga i form av försäkring, skatt, värdeminskning etc. Fyra av tio tog aldrig reda på bränsleförbrukningen.

– Vi svenskar är bra på att undersöka bilens yttre men är sämre på annat som kan innebära att bilaffären blir en riktigt tråkig historia. Att inte se till att bilen är ordentligt testad, jämföra priset eller ta reda på vad bilen kostar att äga över tid kan bli kostsamt. Vi råder alla som köper en begagnad bil att göra en ordentlig kontroll av både skick och de ekonomiska förutsättningarna. Vi är medvetna om att det krävs mycket av en bilköpare, därför testar vi alla bilar vi säljer så att köparen får all information som krävs för att kunna göra ett bra bilköp, säger Jessica Malmgren, PR- och informationsansvarig på KVD.

Undersökningen visade också att var fjärde köpare inte kontrollerade ägarbeviset när de köpte en begagnad bil senast. Var femte tittade heller inte på besiktningsprotokollet.

– Även om de flesta bilköpare gör alla nödvändiga kontroller är det förvånande att många inte ens tar reda på om bilen blev godkänd vid senaste besiktningen eller om säljaren av bilen är bilens ägare. Om du köper en bil som visar sig vara stulen kan du bli tvungen att lämna tillbaka bilen till den rätta ägaren. Därmed kan du förlora både dina pengar och din nya bil, säger Jessica Malmgren, PR- och informationsansvarig på KVD.

DE VANLIGASTE KONTROLLMISSARNA I PROCENT – SOM INTE KONTROLLERAR

1. RÄKNA UT DEN TOTALA ÄGANDEKOSTNADEN (VÄRDEMINSKNING, FÖRSÄKRING, SKATT, SERVICE, BRÄNSLEFÖRBRUKNING) 70%
2. TEST VIA BILBESIKTNINGEN ELLER LIKNANDE 66%
3. BRÄNSLEFÖRBRUKNING 40%
4. OM PRISET ÄR DET RÄTTA VIA T EX EN BILPRISSAJT 37%
5. OLJELÄCKAGE UNDER BILEN 36%
6. EXTRADÄCK (VINTERDÄCK/SOMMARDÄCK) 34%
7. ÄGARBEVIS 24%
8. LÄST SENASTE BESIKTNINGSPROTOKOLLET 20%


KVD

 

Foto/Källa: KVD