Nu är nya Scanian här!

Det är 21 år sedan Scania senast lanserade en helt ny bil. Under tisdagskvällens invigning i Paris presenterades resultatet av tio års utvecklingsarbete och projektkostnader på runt 20 miljarder. En helt ny generation lastbilar där bland annat bränsleeffektivitet och utvecklingen av uppkopplade tjänster har tagits till nya nivåer. 

– Det här är tveklöst den största satsning som Scania någonsin gjort under sin 125-åriga historia, sade Henrik Henriksson, vd och koncernchef för Scania.

Invigningen ägde rum under grandiosa förhållanden på Grand Palais i Paris  där man för första gången kunde bese den nya generationen. En invigning som också sändes live och kunde följas av hela världen, med bland annat FNs förre generalsekreterare Kofi Annan som talare.

För de som besöker Lastbil Elmia nu i dagarna finns redan där en möjlighet att se det nya lastbilsprogrammet som av Henriksson beskrevs som ” en unik sinnrik bygglåda med hållbara lösningar”.

” Vi riktar oss direkt mot vår huvuduppgift, att ge våra kunder förutsättningarna för lönsamhet i den verksamhet som verkligen betyder något för dem, nämligen deras egen”, fortsatte Henriksson.

Bränsleeffektivitet har stått i fokus och med hjälp av den aerodynamiska designen har bränsleförbrukningen enligt Scania sänkts med fem procent.

Förarens komfort har man också lagt stort vikt vid. Den nya hyttmodellen har helt plant golv och förarplatsen har flyttats lite till vänster och framåt, detta för att föraren ska få bättre utrymme och känsla.

Med den nya generationen introducerar Scania även världens första krockgardin för lastbil. Gardinen som sitter integrerad i innertaket ovanför dörrarna ska ge betydligt bättre skydd vid till exempel vältolyckor.

Produktionen som äger rum vid slutmonteringsfabriken i Södertälje startar omgående.  Lanseringen kommer att ske i fem faser och i första läget omfatta fjärrfordon för Europamarknaden.

 

Aktuellt

Nynas 90 år

Nynas 90 år

När Nynas första raffinaderi togs i bruk i Nynäshamn 1928, var fokus på att förse den svenska marknaden med...

Nya Mitsubishi L200

Nya Mitsubishi L200

Den 17 november är det världspremiär av den nya pickupen Mitsubishi L200 i Bangkok.  I Sverige lanseras bilen hösten...

Fossilfritt transportlaboratorium

Fossilfritt transportlaboratorium

Scanias transportaboratorium används för delar av Scanias interna transportbehov. Från 2018 drivs vagnparken enbart av fossilfria* bränslen eller hybridteknik,...

Spelapp lär ut bioekonomi

Spelapp lär ut bioekonomi

Spelappen Grow Forest har laddats ned 100 000 gånger internationellt. Nu växer spelet ytterligare med nya funktioner för att fortsätta...

Sveriges sista PGR-bil

Sveriges sista PGR-bil

Den sista PGR-bilen med destination Sverige. Efter en omfattande påbyggnation levereras den nu i form av en avancerad brandbil...

Från rosa till blått för Derome

Från rosa till blått för Derome

Under oktober månad färgades alla Deromes virkespaket rosa, till förmån för bröstcancerforskningen. Nu är november här och för att...

Fler artiklar