Regeringen underlättar för unga att ta körkort

Regeringen underlättar för unga att ta körkort

Stefan Lövens (S) och Jonas Sjöstedts (V) besked om att ungas körkortstagande ska kunna finansieras med CSN-lån är mycket välkommet, säger Tommy Letzén, vd på MRF (Motorbranschens Riksförbund).

  • Vi, tillsammans med många andra har under en lägre tid pekat på problemen med ungas låga körkortstagande – detta är särskilt markant i vissa grupper där ekonomin lägger hinder i vägen. Det är glädjande att se att våra ansträngningar nu verkar ge resultat, säger Tommy.
  • Det är inte bara inom vår bransch som människor behöver körkort för att arbeta. Sex av tio arbetsgivare kräver körkort för att få de jobb som erbjuds. Vi ser en tydlig korrelation mellan innehav av körkort och arbete, detta är särskilt tydligt när detta gäller nyanlända Svenskar. Arbetslösheten är väsentligt lägre bland de som har körkort,
  • Körkortet är inte bara ett krav från arbetsgivare, på många ställen i vårt avlånga land är körkort och bil en förutsättning för att få vardagen att gå ihop, för att kunna ta sig till jobb, skola och fritidsaktiviteter.
  • Att ha ett körkort underlättar för människors mobilitet – oavsett om man äger en bil eller inte, avslutar Tommy Letzén.
  • Vi kan nu bara uppmana regeringen att påskynda införandet av CSN-lån för körkorstagande, samtidigt som vi vill peka på vikten av att ha trafikantutbildning i grundskolan, avslutar Tommy Letzén.

Motorbranschens Riksförbund, MRF, är branschorganisationen för seriösa och professionella bilåterförsäljare och bilverkstäder. Vi har 980 huvudföretag och 543 filialer som medlemmar, vilka omsätter omkring 120 miljarder kronor och sysselsatte cirka 40 000 personer.

MRF

Foto: Tommy Letzén, vd, Motorbranschens Riksförbund, MRF. Foto/Källa: MRF.

Läs också

Viltolyckor ökar

Viltolyckor ökar

Var tionde minut sker en viltolycka i Sverige. Under 2017 inträffade över 63 000 viltolyckor, en ökning med 30 procent...

Aktuellt

ANNONS ▼
Dags för Mittia: Skogstransport!

Dags för Mittia: Skogstransport!

Den 16-17 augusti är det återigen dags för Mittia: Skogstransport - den renodlade fackmässan för hela skogstransportbranschen.

Fler artiklar