Syntetiskt ”spindelnät” ger bekväma bilstolar

Syntetiskt ”spindelnät” ger bekväma bilstolar

Snart kan bilarnas säten både anpassa sig själva till dem som sitter i stolen och dessutom bli betydligt lättare. Under Paris Motor Show i slutet av september presenterar Lexus ett helt nytt koncept för utformning av bilsäten, kallat Lexus Kinetic Seat Concept.

Den nya stoltekniken är uppbyggd kring ett spindelvävsliknande nät med trådar som sprids ut från mitten av ryggstödet i höjd med skulderbladen.Nätet är flexibelt och anpassar sig efter kroppsform och sittställning, vilket gör stolarna mycket bekväma även under långa bilresor.

På samma sätt som människans ryggrad kan hålla huvudet stadigt trots att resten av kroppen rör sig, har Lexus kinetiska säten motsvarande stabiliserande funktion oavsett hur bilen rör sig och ger därmed också en högre allmän komfort.

Tack vare konstruktionen är den kinetiska stolen både lättare och tunnare än traditionella bilstolar. ”Spindeltråden” tillverkas av ett proteinbaserat och miljövänligt syntetiskt silkesmaterial som har bearbetats för att få en maximal seghet, flexibilitet och stötdämpning.

Läs mer om Lexus konceptbilar på www.lexus.se/design-innovation/concept-cars

Läs också

Designpris till Lexus LS 500

Designpris till Lexus LS 500

Lexus flaggskeppsmodell LS 500 tilldelades det betydelsefulla designpriset EyesOn Design Award vid bilmässan North American International Auto Show i...

Generation EQ

Generation EQ

På bilsalongen i Paris visar Mercedes-Benz hur de tänker sig att elbilar ska bli en stor del av framtiden....

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar