Börjar sälja sällskapsrobot

Börjar sälja sällskapsrobot

Nästa år planerar Toyota att starta försäljning av sin lilla, personliga kommunika­tions­robot Kirobo Mini i Japan.

Kirobo Mini är en miniatyrrobot som är utvecklad för att kunna fungera som sällskap. Den kan delta i vardagliga samtal på japanska och vrider huvudet mot den människa som talar med den, samtidigt som den rör händer och huvud.

Förutom att Kirobo Mini förstår det som sägs till den, har den en inbyggd kamera som läser av an­vändarens ansiktsuttryck. Därigenom kan den avläsa olika sinnesstämningar och anpassa sitt sätt att tala och gestikulera efter situationen. Den kan även utnyttja information som den hämtar från t ex hemmet eller bilen och ge kommentarer som ”Det var en lång bilresa” eller ”Välkommen hem”.

Miniroboten kommer också ihåg tidigare konversa­tioner om vad användare tycker om eller ogillar och anpassar sig även på så sätt till sin användare. Gesterna och ordförrådet får den framför allt via Bluetooth från en speciell mobilapp.

Kirobo Mini är sittande bara 10 centimeter hög och ryms i en handflata. Den kommer att kosta strax under 40 000 yen, motsvarande knappt 3 400 kronor. Redan till vintern startar testförsäljning via Toyota-återförsäljare i Tokyo och i Aichi-prefekturen i och omkring Toyota City. Volymförsäljningen i resten av Japan ska komma igång senare under 2017.

—–

Specifikationer

Längd (sittande): 10 cm
Vikt: 183 gram
Taltid C:a 2,5 timmar
Laddning: C:a 3 timmar

Toyota Sweden AB

Läs också

Nu är nya Toyota RAV4 här

Nu är nya Toyota RAV4 här

Nyutvecklad fyrhjulsdrift, supereffektiv elhybridteknik och helt ny plattform – nu är nya Toyota RAV4 här!

Aktuellt

Skogsbranschen kraftsamlar

Skogsbranschen kraftsamlar

Komatsu Forest och den svenska skogsbranschen kraftsamlar nu i ett unikt projekt för ett skonsammare skogsbruk.

ANNONS ▼
Årets Säkerhetsinitiativ 2018

Årets Säkerhetsinitiativ 2018

När timmerbilen inte gick att stanna styrde Lars Göran Söderqvist över den tvååriga flickan. Det räddade hennes liv.

Nya Hitachi ZW330-6

Nya Hitachi ZW330-6

Hitachi har lanserat den senaste modellen av Hitachis 30 tons hjullastare ZW330-6, som nu är beställningsbar även till...

Fler artiklar