23 omkom i oktobertrafiken på väg

23 omkom i oktobertrafiken på väg

Under oktober i år omkom 23 personer och 194 personer skadades svårt i vägtrafiken. Det är sex färre jämfört med oktober månad förra året. Hittills har därmed 231 personer omkommit i vägtrafiken i år. Det visar preliminära uppgifter från polisen som inkommit till Transportstyrelsen den 15 november.

Tio av de omkomna personerna färdades i personbil, en i lastbil, två på moped, två på cykel, en på traktor och sju var gående. Fyra bilister omkom i singelolyckor. Sju fotgängare omkom i kollision med fordon. Bland de omkomna var åtta kvinnor och 15 män.

Under perioden januari – oktober har antalet omkomna gående ökat jämfört med samma period året innan. Till och med den 31 oktober i år har 33 fotgängare omkommit i kollision med fordon jämfört med 21 året innan.

– Det är oroande att antalet omkomna fotgängare ökar. Det visar på hur viktigt det är att synas i mörkret när man går och att bilister behöver vara extra uppmärksamma när det gäller gående och cyklister, säger Khabat Amin, statistiker på väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen.

Medelantalet omkomna i oktober månad, under de föregående fyra åren, är 22 personer.

Under de senaste 12 månaderna (november 2015 – oktober 2016) har 273 personer omkommit i vägtrafiken. Under de senaste föregående 12 månaderna (november 2014 – oktober 2015) omkom 263 personer. Jämför man med ett 4-års medelvärde för motsvarande tidigare 12-månadersperioder har antalet omkomna ökat med 1 procent.

På grund av större bortfall under 2013, 2014 och 2015 av polisens inrapportering av olyckor med svåra personskador kommenteras inte antalet svårt skadade personer.

Utvecklingen av dödade och svårt skadade redovisas i tabeller under sidorna polisrapporterad olycksstatistik.

Transportstyrelsen

Läs också

Aktuellt

Skogsbranschen kraftsamlar

Skogsbranschen kraftsamlar

Komatsu Forest och den svenska skogsbranschen kraftsamlar nu i ett unikt projekt för ett skonsammare skogsbruk.

ANNONS ▼
Årets Säkerhetsinitiativ 2018

Årets Säkerhetsinitiativ 2018

När timmerbilen inte gick att stanna styrde Lars Göran Söderqvist över den tvååriga flickan. Det räddade hennes liv.

Nya Hitachi ZW330-6

Nya Hitachi ZW330-6

Hitachi har lanserat den senaste modellen av Hitachis 30 tons hjullastare ZW330-6, som nu är beställningsbar även till...

Fler artiklar