23 omkom i oktobertrafiken på väg

23 omkom i oktobertrafiken på väg

Under oktober i år omkom 23 personer och 194 personer skadades svårt i vägtrafiken. Det är sex färre jämfört med oktober månad förra året. Hittills har därmed 231 personer omkommit i vägtrafiken i år. Det visar preliminära uppgifter från polisen som inkommit till Transportstyrelsen den 15 november.

Tio av de omkomna personerna färdades i personbil, en i lastbil, två på moped, två på cykel, en på traktor och sju var gående. Fyra bilister omkom i singelolyckor. Sju fotgängare omkom i kollision med fordon. Bland de omkomna var åtta kvinnor och 15 män.

Under perioden januari – oktober har antalet omkomna gående ökat jämfört med samma period året innan. Till och med den 31 oktober i år har 33 fotgängare omkommit i kollision med fordon jämfört med 21 året innan.

– Det är oroande att antalet omkomna fotgängare ökar. Det visar på hur viktigt det är att synas i mörkret när man går och att bilister behöver vara extra uppmärksamma när det gäller gående och cyklister, säger Khabat Amin, statistiker på väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen.

Medelantalet omkomna i oktober månad, under de föregående fyra åren, är 22 personer.

Under de senaste 12 månaderna (november 2015 – oktober 2016) har 273 personer omkommit i vägtrafiken. Under de senaste föregående 12 månaderna (november 2014 – oktober 2015) omkom 263 personer. Jämför man med ett 4-års medelvärde för motsvarande tidigare 12-månadersperioder har antalet omkomna ökat med 1 procent.

På grund av större bortfall under 2013, 2014 och 2015 av polisens inrapportering av olyckor med svåra personskador kommenteras inte antalet svårt skadade personer.

Utvecklingen av dödade och svårt skadade redovisas i tabeller under sidorna polisrapporterad olycksstatistik.

Transportstyrelsen

Läs också

Vägtrafiken i april

Vägtrafiken i april

Under april 2019 omkom 17 personer och 1 224 personer skadades i vägtrafiken.

Aktuellt

ANNONS ▼
Vägtrafiken i april

Vägtrafiken i april

Under april 2019 omkom 17 personer och 1 224 personer skadades i vägtrafiken.

Se upp för piratkopierade bildelar

Se upp för piratkopierade bildelar

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) varnar verkstäder och bilägare för att montera in bildelar om ursprunget av delen är okänd.

Abkati satsar för framtiden

Abkati satsar för framtiden

Abkati satsar stort inför framtiden. Ett led i denna satsning är byggnation av nya kontorslokaler och lager.

Fler artiklar