Scania S500 vinnare i tufft test

Scania S500 vinnare i tufft test

I den första stora produktjämförelsen, har Scania S 500 i nya lastbilsgenerationen utnämnts som segrare i det europeiska 1 000-poängstestet. Testet är ett av de mest omfattande i Europa och, enligt många, det tuffaste. Det engagerar lastbilsjournalister från flera länder som poängsätter lastbilarna både subjektivt och genom objektiva mätningar.

Det jämförande testet inriktades på de största lastbilshytterna, samtliga på omkring 500 hk. Scania S 500 ställdes mot DAF XF510, Mercedes Actros 1848 och Volvo FH500. Sedan alla egenskaper noggrant bedömts och värderats utropades Scania till segrare.

– Hög prestanda med låg bränsleförbrukning, de bästa köregenskaperna, den höga komforten och en bättre arbetsmiljö – allt detta banar väg för den nya S-serien, skriver den ledande tyska branschtidningen Lastauto Omnibus.

Testet genomförs längs en 180 kilometer sträcka i sydvästra Tyskland, på vägarna i Moseldalen med dess många kullar. Bakom 1 000-poängstestet står tyska ETM Verlag med utgivning av branschtidningarna Lastauto Omnibus och Fernfarhrer. Det genomförs i samverkan med flera europeiska branschtidningar och referaten från testerna publiceras även i minst tio andra europeiska tidskrifter.

Lastauto Omnibus konstaterar att den nya S-serien uppvisar en lång rad förbättringar jämfört med dagens R-serie. Bland dessa förbättringar är den ”mycket bekvämare och större” bädden och det plana hyttgolvet. Med lite högre vridmoment, visade Scania även sin överlägsna förmåga att bemästra kuperade vägförhållanden och var först att nå toppen.

Totalt sett, bedömdes Scania S 500 som bäst när det gäller egenskaper som insteg, komfort, bromsförmåga, sikt och styrning. Den nya lastbilsgenerationen ledde också på områden som drivlina och prestanda.

– Scania är framträdande i väghållning med en precision i styrningen och en allmän känsla av att vara i kontroll, skriver tidskiften.

När alla 1 000 poäng summerades uppnådde Scania 943 poäng med en marginal till tvåan Volvo på drygt åtta poäng, följt av Mercedes och DAF.

Scania

Läs också

Aktuellt

Best Transport fortsätter expandera

Best Transport fortsätter expandera

Best Transport förvärvar Pilotene Transport AS och rycker därmed allt närmare målsättningen att bli marknadsledande på snabba transporter i Norden.

ANNONS ▼
Vägtrafiken i april

Vägtrafiken i april

Under april 2019 omkom 17 personer och 1 224 personer skadades i vägtrafiken.

Se upp för piratkopierade bildelar

Se upp för piratkopierade bildelar

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) varnar verkstäder och bilägare för att montera in bildelar om ursprunget av delen är okänd.

Abkati satsar för framtiden

Abkati satsar för framtiden

Abkati satsar stort inför framtiden. Ett led i denna satsning är byggnation av nya kontorslokaler och lager.

Fler artiklar