Ny stark L-kran

Ny stark L-kran

Cranab tar nu nästa steg i lanseringen av sitt program för lastbilar och presenterar nya L-kranen TL12, en av marknadens jämnstarkaste lastbilskranar. TL12 är utrustad med en momentlänk som gör kranen lika kraftfull, stark och snabb inom hela arbetsområdet.

— Med momentlänkens egenskaper och placering mellan kranpelare och lyftarm blir kranen stark i lyftrörelserna oavsett om du lyfter långt ned från en dikeskant eller högt upp över lastbilens timmerbankar. Det är i de momenten kraften behövs allra mest och du märker tydligt om du har en stark och bra kran, berättar Jonas Järnö, Produktchef Cranab, On-road.

— Tack vare vår lösning blir det inga kompromisser i någon del av kranens arbetsområde. Kranen är robust, stark och snabb hela vägen. Precis som en förare vill ha det. säger han.

Tekniken med momentlänk är hämtad från Z-kranarna där funktionen är väletablerad. Att Cranab inför den på de nya L-kranarna är unikt.
— Med vår långa erfarenhet av kranar för skogsmaskiner och vår tidigare erfarenhet från lastbilskranar har vi med trygghet applicerat tekniken på L-kranen. Vi vet att det är en eftertraktad lösning och vi är en av få tillverkare som kan erbjuda det som standard, berättar Jonas.

TL12 är en kraftfull kranmodell. Lyftmomentet är 106 kNm, svängmomentet 30 kNm, svängvinkeln 425 grader och räckvidder upp till 10 meter. Modellen kommer med flera tillval, till exempel öppen förarplats, ergonomisk hytt, olika styrsystem, våglänk och belysningslösningar.
— Som standard har kranarna ändlägesdämpning för sväng samt invändig dragning av slangar rör och kablage i lyft- och vipparm vilket ger mycket hög driftsäkerhet och lågt servicebehov, säger Jonas Järnö.

Harmoniska köregenskaper och låga driftskostnader
Förutom prestanda och styrka har Cranabs fokus varit köregenskaper och hållbarhet.
— Vi har arbetat med att få mjuka, följsamma och smidiga kranar med välavstämd hydraulik och geometri. Det har gett en harmonisk känsla i kranarna som gör dem lättkörda. Det kvittot får vi även från de förare som provat dem, berättar Jonas.

I konstruktionsarbetet har Cranab strävat efter att kranarna ska vara så driftsäkra och miljövänliga som möjligt och innebära en låg belastning på lastbilen. Kranarnas hydraulsystem reducerar både tryckfall, värme och överskottsenergi vilket är gynnsamt för vår miljö.

Säljstart
TL12 är den andra serietillverkade kranen i ett komplett program av lastbilskranar för skog och recycling som Cranab presenterar de närmaste åren. Första seriekranen, TZ12 levererades hösten 2016.

Nya TL12 har förhandsvisats vid Elmia Lastbil och finska Metko. Det går att teckna order redan nu. De första leveranserna sker i början av detta år.
— Det har varit mycket positiva reaktioner vid mässorna och vi ser fram emot att våra kunder ska få utrusta sina lastbilar med de nya kranarna, säger Jonas Järnö.

Cranab

Foto/Källa: Cranab

Aktuellt

Best Transport fortsätter expandera

Best Transport fortsätter expandera

Best Transport förvärvar Pilotene Transport AS och rycker därmed allt närmare målsättningen att bli marknadsledande på snabba transporter i Norden.

ANNONS ▼
Vägtrafiken i april

Vägtrafiken i april

Under april 2019 omkom 17 personer och 1 224 personer skadades i vägtrafiken.

Se upp för piratkopierade bildelar

Se upp för piratkopierade bildelar

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) varnar verkstäder och bilägare för att montera in bildelar om ursprunget av delen är okänd.

Abkati satsar för framtiden

Abkati satsar för framtiden

Abkati satsar stort inför framtiden. Ett led i denna satsning är byggnation av nya kontorslokaler och lager.

Fler artiklar