Nyhet

Redkordstark Octavia till Sverige

I mars kommer en ännu starkare Octavia. Nya RS 245 blir den mest kraftfulla Octavia-modellen någonsin från Škoda med en toppfart på 250 km/h och en acceleration från 0 till 100 km/h på bara 6,6 sekunder – och den svenska försäljningen startar i april.
Förutom den starka motorn finns en – unikt för RS 245 – mekanisk och elektroniskt kontrollerad VAQ-diffbroms för optimal prestanda och framkomlighet. Diffbromsen fördelar kraften till det hjul med bäst grepp och ger framför allt ett rejält försprång i utgången av kurvor – och på hal vinterväg.

2.0 TSI-motorn med 245 hästkrafter levererar 15 hästkrafter mer än ordinarie Octavia RS. Maximalt vridmoment om 370 Nm finns tillgängligt mellan 1 600 och 4 300 v/min och köpare kan välja mellan både sexväxlad manuell och sjuväxlad DSG-automatväxellåda – vilket för första gången nu erbjuds i en Octavia.
0-100 km/h går på 6,6 sekunder (6,7 s för Combi) och toppfarten är 250 km/h, men tack vare en bred vridmomentskurva och hög körbarhet är exempelvis accelerationen från 60 till 100 km/h och 80-120 km/h blixtrande snabb: 6,4 respektive 6,6 sekunder. (6,5 och 6,8 sekunder för Combi).

Blanksvarta detaljer 
Octavia RS 245 utmärker sig, förutom med den nya fronten, extra mycket med blanksvarta detaljer i grillen, svarta backspeglar och även svarta avgasutblås – samt RS-logotypen med ett extra blanksvart V inkluderat (V för victory).
De nya strålkastarna har full LED-teknik och AFS-adaptiv ljusteknik. Dimljus, bakljus och registreringsskyltbelysningen är också av LED-teknik. Samtidigt finns en tuff spoiler på både 5-dörrarsversionen och Combin. Men nya RS 245 ska också kännas igen med hörseln – ett vasst avgassystem ger ett maffigt motorljud.

Förutom den mekaniska diffbromsen förbättras köregenskaperna av det RS-unika chassit med 14 millimeter lägre markfrigång och 38 millimeter bredare spårvidd bak, jämfört med föregångaren. Blanksvarta 19-tumsfälgar ingår i standardutrustningen precis som ESC-systemet med Sport-läge och körprofilsväljaren Performance Mode Select. Som tillval finns det adaptiva chassit Dynamic Chassis Control (DCC).

Sammantaget gör kombinationen av de elektroniska systemen, den mekaniska diffbromsen, den kraftfulla motorn och alla andra system att Octavia RS 245 är full av känslor och dynamik. Det är en optimal sportbil och ger exceptionellt mycket värde för pengarna till sportiga och ambitiösa – men också praktiska och jordnära – förare.
Nya Škoda Octavia RS 245 får naturligtvis också ta del av de förstklassiga och uppkopplade infotainmentsystemen och tjänsterna från nya Octavia. Škoda Connect-systemet innehåller både Infotainment Online som ger information och underhållning i bilen samt Care Connect som underlättar billivet för föraren. Via en mobilapp kan föraren kontrollera bilens status och sköta vissa av dess funktioner. Samtidigt håller bilen själv reda på servicebehov och kan – efter förarens godkännande – automatiskt boka in lämpliga servicetider.
Utrustad med navigationssystemet Columbus får Octavia RS 245 en hela 9,2 tum stor pekskärm och systemet kan kopplas upp via LTE-nätet för supersnabbt internet både inuti bilen och tillgång till trafikinformation i realtid.

Svensk försäljningsstart i april
Octavia RS 245 har också förbättrade förarassistans- och säkerhetssystem. Precis som tidigare är autobroms standardutrustning, men nu är systemet utökat med fotgängarigenkänning. Som tillval finns dessutom Trailer Assist (som styr och bromsar bilen när du backar med släpvagn), döda vinkel-varnare, Rear Traffic Alert (som varnar för korsande trafik när föraren backar ut från exempelvis en parkeringsplats), Manoeuvre Assist (som automatiskt bromsar bilen om föraren riskerar att köra eller backa in i något vid exempelvis en parkeringsmanöver) och Crew Protect Assist (som stänger fönster och förspänner säkerhetsbältena i händelse av en olycka).
Självklart finns också flera smarta Simply Clever-lösningar, bland annat speciella flaskhållare i mittkonsolen som hjälper föraren att öppna en flaska med en hand, uppvärmd ratt, två USB-portar i baksätet och avtagbar LED-ficklampa i Combins bagageutrymme.

Škoda Octavia 245 premiärvisas på internationella bilsalongen i Genève i mars. Svensk försäljningspremiär sker månaden därpå. Svenska priser är ännu inte tillgängliga. Octavia RS 245 blir tillsammans med RS TDI 184 och RS TDI 4×4 de enda Octavia RS-versionerna i Sverige.

Skoda Sverige