Skogskunskap.se – heltäckande guide om skogsskötsel

Skogskunskap.se – heltäckande guide om skogsskötsel

Sedan i slutet av förra året finns webbplatsen Skogskunskap.se. Det är en heltäckande guide om skogsskötsel med fakta, filmer och verktyg för att räkna på skogen – lättillgänglig i mobil, surfplatta och dator.

Skogskunskap är ett samarbete mellan LRF Skogsägarna, Skogsstyrelsen och Skogforsk. Webbplatsen riktar sig primärt till skogsägare och deras rådgivare med tonvikt på skötselfrågor för skogen. Innehållet är framtaget och genomgånget av forskare och specialister på respektive område och förpackat i ett lättillgängligt format.

–Vi har jobbat mycket med design och struktur för att göra den ganska stora webbplatsen lättnavigerad också i mobil. Och vi är nöjda med resultatet, nu har skogsägarna en guide och rådgivare överallt där de har mobiltäckning, säger Lars Nylander, webbansvarig, Skogforsk.

Föregångaren till Skogskunskap, Kunskap Direkt, kom 1999 som ett kunskapssystem om lövskogsskötsel. Det har sedan byggts ut till att omfatta i stort sett alla åtgärder för skogens skötsel och hänsyn. Besöken har ökat stadigt till ungefär 250 000 under 2015. Nu byter webbplatsen domän till Skogskunskap.se, som för att öka tillgängligheten är designad att fungera lika bra i mobil som i surfplatta och dator. Strukturen skiljer något men Skogskunskap blir lika heltäckande som Kunskap Direkt varit.

– Kunskap Direkt har länge varit ett uppskattat stöd för Sveriges skogsägare. Med allt fler nya skogsägare som bor i städerna får Skogskunskap en ännu viktigare roll i att utbilda och inspirera till ett aktivt skogsägande, säger Sven Erik Hammar, ordförande, LRF Skogsägarna.

– Skogskunskap är att bra komplement till våra egna tjänster om skogsskötsel. Här finns massor av konkreta tips och kunskap som tagits fram och kvalitetsgranskas kontinuerligt av specialister, säger Britt-Marie Larsson, chef för Skogsstyrelsens rådgivningsenhet.

Skogskunskap har ett 50-tal verktyg för att underlägga skogsägandet, allt från att välja rätt plantor till gallringsmallar och beslutsstöd för vägbyggnad. Allt fungerar i mobil, dator och surfplatta.

www.skogskunskap.se

Foto/Källa: Skogforsk.

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
Exporten av lastbilar ökar

Exporten av lastbilar ökar

De tunga fordonen på Klaraviks auktionsplattform blir allt vanligare och även på riksnivå ökar exporterna.

Ny minigrävare från Caterpillar

Ny minigrävare från Caterpillar

Caterpillar lanserar nu nya generationens minigrävare fullmatade med nya funktioner, till exempel spakstyrning, farthållare, LCD-display, bluetooth-start och tiltbar hytt.

Freja rustar för framtiden

Freja rustar för framtiden

Under 2018 gjorde transport- och logistikföretagen Freja en stor investering och flyttade kontor och lager till Jönköping.

Förslag om ny lastbilspremie

Förslag om ny lastbilspremie

För att ställa om fordonsflottan av tunga fossildrivna fordon föreslår Trafikanalys att en ny miljölastbilspremie införs 2020.

Fler dör i arbetsplatsolyckor

Fler dör i arbetsplatsolyckor

Antalet arbetsplatsolyckor med dödligt utfall ökar. Redan nu ligger årets siffror på oroväckande hög nivå med tolv dödsfall hittills.

Fler artiklar