Smart vindurutetorkare

Smart vindurutetorkare

En vattendusch från en mötande lastbil. Omkörning efter kraftigt regn. Plötsligt täcks vindrutan av vatten och det tar en stund innan torkarsystemet eller föraren hinner reagera. Teknikföretaget Semcon har utvecklat ProActive Wipers, en mjukvara som vet när ett plötsligt stänk kommer att träffa rutan – och startar vindrutetorkarna i förväg för att säkerställa sikten.

Cirka hälften av alla tillfrågade svenska bilister uppger i en undersökning (Semcon/Inizio) att de känner oro inför att köra om en lastbil i blött väglag. 40% av dessa anger förlorad sikt som en av anledningarna.

ProActive Wipers (PAW) är en mjukvara som identifierar var andra fordon befinner sig och kombinerar det med kunskapen om våta vägbanor. Funktionen vet därför när omgivande större fordon innebär en risk för kraftigt vattenstänk och startar torkarna. Samtidigt som vattnet träffar rutan sveps det bort och ger föraren fri sikt.

– ProActive Wipers är ett bra exempel på hur man kan dra nytta av teknik som redan finns i bilen på nya kreativa sätt. Den här lösningen använder bilens kamera, radar och regnsensor för att göra en traditionell teknik som vindrutetorkaren smartare och körningen säkrare för användaren, säger Magnus Carlsson, ansvarig för aktiv säkerhet och autonom körning på Semcon.

Informationen från PAW skulle även kunna användas på fler sätt, till exempel för att bedöma risken för vattenplaning. Semcon ser också en stor potential för lösningen när de autonoma fordonen når marknaden.

– Förarlösa bilar är beroende av att kameror och andra kritiska sensorer bakom vindrutan hålls fria från smuts och vatten. Intelligensen i PAW skulle därför kunna bidra till att öka säkerheten och tillförlitligheten hos självkörande fordon, säger Magnus Carlsson.

PAW är en egenutvecklad och patentsökt innovation från Semcon som använder information från bilens befintliga utrustning. PAW har utvärderats i verkliga förhållanden och mjukvaran skulle enkelt kunna implementeras i dagens bilar.

Semcon

Läs också

Bättre vägar med autonom lösning

Bättre vägar med autonom lösning

Semcon har i ett norskt innovationsprojekt kring framtidens vägbyggnad utvecklat en lösning för att göra en kompaktor självkörande.

Aktuellt

Nu får alla nya gasbilar klimatbonus

Nu får alla nya gasbilar klimatbonus

Regeringen har nu beslutat om ändringar i förordningen kring klimatbonusbilar. Ändringarna innebär bland annat att även nytillverkade, efterkonverterade gasbilar...

ANNONS ▼
Biogaslastbilarna rullar ut

Biogaslastbilarna rullar ut

I dagarna levereras de första fordonen som har fått stöd inom ramen för innovationsklustret Drive LBG.

Truck of The Year 2020

Truck of The Year 2020

Lastbilsjournalister från 24 länder har utsett nya generationens Mercedes-Benz Actros till ”Truck of the Year 2020”.

Fler artiklar