Svenskar gillar nedcabbat

Svenskar gillar nedcabbat

Trots ett kort och kyligt sommarhalvår gillar svenskarna att åka öppet. Vanligaste cabrioleten på de svenska vägarna är en Mercedes-Benz enligt Transportstyrelsen. Totalt rullar nästan 16.000 Mercedes-cabbar på våra vägar och Mercedes märker ett allt större intresse för cabrioleter med en ökad försäljning på 69 %. Nu breddas cabriolet-familjen ytterligare med nya E-Klass Cabriolet och Mercedes-AMG GT Roadster.

Enligt Transportstyrelsen finns totalt 142 000 cabrioleter i Sverige. Av dessa är 15.633 från Mercedes-Benz, vilket gör de öppna åken från stjärnfabriken i Stuttgart till den vanligaste cabrioleten på de svenska vägarna. Mercedes-Benz Sverige märker av ett ökat intresse för cabriolet-modellerna:

– Försäljningen för cabrioleter ökade med 69 % förra året och intresset verkar bara öka, säger Rikke Hamilton, försäljningsdirektör på Mercedes-Benz Sverige.

Mercedes erbjuder sedan tidigare cabrioleter i C-klass, E-klass, S-klass, SL och SLC. Nu utökas familjen med Mercedes-AMG GT Roadster och nya E-Klass Cabriolet.

Cabriolet för alla årstider
Nya E-klass Cabriolet lanseras i juli och bilen blir den femte E-Klass versionen jämte sedan, kombi, All-Terrain och coupé. Jämfört med sin föregångare är nya E-Klass Cabriolet större till storleken både i längd och bredd. Bilen har en lättviktskonstruktion i pressgjuten aluminium och en flerlagers sufflett i tyg som effektivt stänger ljudet ute.

Med hjälp av Aircap, det automatiska vindskyddet som minskar vinddraget, är det möjligt att använda E-Klass Cabriolet under alla årets årstider. Genom ett tryck på Aircap-knappen fälls en vindavvisare upp vid vindrutan och ett vindskydd bakom nackkudden till baksätet. En annan funktion som erbjuds i nya E-Klass Cabriolet är nackvärmaren Airscarf som gör öppen körning till ett nöje även vid lägre temperaturer. Varmluft strömmar mot nacke och hals på som en värmande sjal. Intensiteten av varmluften kan ställas in i tre olika lägen. Den uppvärmda luften strömmar ut genom luftutsläppen och anpassas automatiskt i hastigheter upp till 120 km/h.

Nya E-Klass Cabriolet är också fullproppad med säkerhetsutrustning som autobroms med fotgängardeterktering och olika självkörande funktioner. Försäljningsstart för nya E-Klass Cabriolet sker i juni, då även de svenska priserna presenteras.

Klassisk sportbilsdesign
En annan nyhet är Mercedes AMG GT Roadster som har en klassisk sportbilsdesign och AMG Panamericana-grillen i högblankt krom. I grundutförandet är AMG GT Roadster utrustad med en tygsufflett som ger en enastående ljuddämpning i kupén. AMG GT Roadster har en V8 dubbelturbo och 7-stegad växellåda med tre körprogram. Accelerationen ligger på 3,7 sekunder för 0-100 km/h för AMG GT Roadster C. Lagom till de första försommardagarna kommer bilen till Sverige. Priset för AMG GT Roadster startar på 1 324 000 kr.

Även Mercedes-Maybach S 650 Cabriolet och Mercedes-Maybach G 650 Landaulet hör till nyheterna 2017, men de kommer definitivt att bli en lite mer ovanlig syn på vägarna.

Mercedes-Benz Sverige AB

Bilden: Mercedes-AMG GT Roadster. Foto: Mercedes-Benz

Läs också

Opel Insignia GSi

Opel Insignia GSi

Nya Opel Insignia GSi är en familjesportbil för dem som söker det där lilla extra. En förarens bil för...

Sug efter E-Klass All-Terrain

Sug efter E-Klass All-Terrain

Nya Mercedes-Benz E-klass All-Terrain lanserades på den svenska marknaden i början av april. Redan innan var suget stort och...

Aktuellt

ANNONS ▼
Vitt vanligare än svart

Vitt vanligare än svart

Den vanligaste personbilen i Sverige är numera vit. De svarta personbilarna har puttats ner till en andra plats.

Fler artiklar