MaskinExpo 2017

Till Årets mässa hade arrangören format ett nytt och mer kompakt mässområde, något som togs emot positivt av både utställare och besökare. Med 270 utställare var mässan också fullbokad och totalt 17 479 personer tog chansen att ta del av det breda och nyhetsfyllda utbudet. 

Till årets MaskinExpo hade arrangören hörsammat önskemål om ett ännu mer kompakt mässområde och efter att ha bollat idéer med ett antal utställare flyttades mässområdet cirka 500 meter söderut. Och resultatet kändes bra enligt de utställare och besökare vi talade med. Ett mer kompakt och effektivt mässområde, ”mysigt” och nära från entré till parkering är några av de positiva omdömen som gavs.

Med 270 utställare var premiärmässan på det nya området också fullbokad. Nämnas bör att 62 av de 96 ML-företag som var med på Solvalla i år ställde ut på MaskinExpo.

Som vanligt fanns ett antal utländska företag på plats från tiotalet länder. Mest långväga var den japaska tillverkaren Morooka som även sökte en svensk återförsäljare till sina bandgående dumprar.

Som vanligt när det är mässa så duggade nyheterna tätt. En trend som märktes var ett stort fokus på tiltrotatorer och fästen. Exempelvis visade Engcon och Leica den nya autotiltfunktionen iXE CoPilot, Fors Industrier visade världsnyheten Attach och Rototilt lanserar för första gången egna maskinfästen som de visade upp.

En riktig veteran bland utställarna är Cordestam, som varit med varje år sedan 1983. I år visade de Tatra Präsident, en jubileumsmodell som tagits fram för att fira att det är 120 år sedan Tatra tillverkade sin första lastbil.

På mässan utsågs också ”Sveriges Bästa Grävare 2017” i ett samarbete mellan Kubota och Engcon.

Den som tänker bygga ett reningsverk kunde se hela processen hos Fann VA Teknik, där arbetet livesändes på Facebook. Ville man hellre testa själv fanns en demobana hos Rosenqvist Maskin med Lintrac 90, en ny traktor med steglös transmission och styrning på bakaxeln.

Här fanns även SPD med Velodromen som bjöd på en häftig MC-show.

Veteranmaskiner, och grållar saknades inte heller förstås. I stort sett kan vi konstatera att allt var precis som vanligt på MaskinExpo. Det vill säga ett smörgåsbord av nyheter och möjlighet till mängder av intressanta och givande möten i branschen. Och det är väl det som kallas för FackFolkFest…

Text och foto: Catharina Olsson-Lindh

Aktuellt

ANNONS ▼
Hat trick för Scania R 450

Hat trick för Scania R 450

Scania R 450 står för tredje året i rad som vinnare av Green Truck Award med utnämningen mest bränslesnåla...

Fler artiklar