Produktnyheter

Audi elektrifierar Nya Audi A8

Audi satsar på bred front med elektrifiering. I den kommande generationen av Audi A8 är drivlinan elektrifierad redan från början med motorer som är försedda med mildhybridteknik. Det ger suverän gångkultur och mer prestanda samtidigt som bränsleeffektiviteten ökar. Till grund för detta ligger ett 48-voltssystem som i nya Audi A8 för första gången fungerar som primärt elsystem.

Mildhybriddrivningen i nya Audi A8 består av två centrala delar, dels den nya vattenkylda 48-volts växelströmsgeneratorn som kompletterar den konventionella startmotorn, dels ett 48-volts elsystem och litiumjonbatteri på 10 AH som lagrar energin under körning.

Den nya mildhybriddrivningen ger både ökad komfort och minskad bränsleförbrukning. Audi A8 kan färdas ljuslöst genom frirullning i hastigheter mellan 55 och 160 km/h. Motorn är då avstängd och utsläppsfri i upp till 40 sekunder. Så snart som föraren gasar, vare sig det sker från ett stopp eller under körning, startar bilen snabbt och smidigt. I lägre hastigheter kan start-stopp-tekniken användas redan vid 22 km/h.

Den nya start-stopp-funktionen skiljer sig markant från tidigare system. Genom att lyxlimousinen är uppkopplad kan den även tolka olika trafiksituationer. Vid fritt körfält startas förbränningsmotorn snabbt och smidigt via den nya växelströmsgeneratorn. Den nya prediktiva komfortstarten gör även att motorn vid en kösituation startas så snart som den framförvarande bilen kör framåt, även om foten fortfarande är på bromsen. Detta för att kunna följa trafikflödet på ett snabbt och smidigt sätt.

För att nå hög bränsleeffektivitet är nya Audi A8 utrustad med ett avancerat styrsystem för drivlinan. Det bearbetar både uppgifter från navigationssystemet om sträckan som skall köras och information från sammankopplade sensorer, bl.a. frontkameran. Utifrån detta avgör drivsystemet om bilen skall rulla fritt eller återvinna energi genom motorinbromsning. Om Audi A8 skulle närma sig en framförvarande bil för snabbt vid frirullning, växlar den istället över till regenereringsläge. Det gör det inte bara mer bekvämt att köra Audi A8 utan också mer bränsleeffektivt. Mildhybriddrivningen gör att förbrukningen minskar med upp till 0,7 liter per 100 Kilometer.

Audi kommer utöver att introducera helt eldrivna bilar och fler laddhybrider även införa både 48-volts- och mildhybridteknik i större skala. Inom några år kommer fler Audi modeller att förses med det nya mildhybridkonceptet.

Ny Audi A8 har världspremiär den 11:e juli i samband med Audi Summit i Barcelona.

Audi Sverige

logo
Redaktionen