Trafiksäker midsommar

Trafiksäker midsommar

Midsommar, ljusa nätter och lediga dagar. Till midsommar kommer önskan att träffas, vilket gör den till en stor reshelg. Men ökad trafik på vägarna ökar också risken för olyckor. Sedan 2010 har i genomsnitt 5 personer omkommit varje år i trafiken under midsommarhelgen.
Transportstyrelsen har som mål att alla ska få träffa vänner och släkt utan att hindras av olyckor och skador på vägarna. Dessvärre inträffar ändå trafikolyckor, och i medeltal inträffar 170 olyckor med personskador under midsommarhelgen.

– Det som gäller generellt för midsommarhelgen (torsdag-söndag) är att vi ser flest personskadeolyckor på torsdagen, då många ger sig iväg till sitt firande, säger Karin Bengtsson, statistiker på Väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen.

Trots att många fler åker på vägarna under midsommar är antalet olyckor inte utmärkande jämfört med en vanlig helg (torsdag-söndag). 2010-2016 har det i genomsnitt skett cirka 180 personolyckor rapporterad av polis per helg, vilket är något högre än genomsnittet för midsommarhelgen.

Uppgifterna bygger på polisens rapportering till Transportstyrelsens skade- och olycksinformationssystem Strada. I polisens rapportering är singelolyckor bland motorfordon den vanligaste olyckstypen under midsommarhelgen.

Även cyklister uppmanas att vara försiktiga. Utöver de siffror som är redovisade ovan skedde, enligt sjukvården, 123 singelolyckor på cykel midsommarhelgen 2016.

Transportstyrelsen

Läs också

Vägtrafiken i april

Vägtrafiken i april

Under april 2019 omkom 17 personer och 1 224 personer skadades i vägtrafiken.

Aktuellt

ANNONS ▼
Vägtrafiken i april

Vägtrafiken i april

Under april 2019 omkom 17 personer och 1 224 personer skadades i vägtrafiken.

Se upp för piratkopierade bildelar

Se upp för piratkopierade bildelar

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) varnar verkstäder och bilägare för att montera in bildelar om ursprunget av delen är okänd.

Abkati satsar för framtiden

Abkati satsar för framtiden

Abkati satsar stort inför framtiden. Ett led i denna satsning är byggnation av nya kontorslokaler och lager.

Fler artiklar