Svenska turister bränner däck på Autobahn

Svenska turister bränner däck på Autobahn

Bilbärgare i Tyskland är förtvivlade över de dåliga däck som många turister från Sverige, Norge och Danmark kör med. Gammalt och stelt gummi i däcken får dem att brista eller explodera med hög hastighet på motorvägen.

På skandinaviska vägar kör bilar oftast i 80 till 120 km/h, men hastigheten kan vara betydligt högre på Autobahn. Lång sträcka med hög hastighet gör att det gamla gummit inte blir resistent mot värme.

– Om du kör i 140 km/h och ett däck plötsligt rivs upp, behöver du inte mycket fantasi för att föreställa dig vad som kan hända, säger Dan Falconer, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Fullt stopp för svenskar

Genom kaskoförsäkringen har svenska bilar vägassistans i Europa, och det sker hundratals olyckor varje sommar där försäkring hjälper. Det finns dock ingen statistik över hur många trasiga däck tyska bilbärgare måste åtgärda.

– Bilbärgarna som arbetar på uppdrag av oss i Tyskland säger att skadade däck, motorskador och problem med elektroniken i bilen, är de vanligaste orsakerna till vägassistans för svenskar, säger Dan Falconer.

Husbil värst

För bilar som kör i Sverige rekommenderas byte av sommardäcken efter fyra eller fem säsonger, men det kan variera beroende på hur däcken lagras och vilka påfrestningar de utsätts för. Om du kör i höga hastigheter på tyska vägar, är det särskilt viktigt att du har så färskt gummi som möjligt.

– Även om slitaget på gummit och mönstret är litet, är det viktigt att beakta att gummits egenskaper förändras över tiden, betonar Dan Falconer.

Han rekommenderar folk som är osäkra på om däcken ska bytas ut eller inte att rådgöra med en däckverkstad innan de åker på en lång resa till eller genom Tyskland.

– Tyska bilbärgare kritiserar särskilt att gummit i vissa skandinaviska husbilar är gammalt och stelt. Relativt lite användning gör nog att många driver husbilsdäcken lite för långt – däcken blir ju spröda med tiden, men det tänker man inte på direkt eftersom mönstren ser bra ut, säger Dan Falconer.

Extramaterial:

Se filmerna där bilbärgaren Stefan Heinze avslöjar vad alltför många svenskar missar när de kör på Autobahn i Tyskland. Filmerna är fria att användas.

Film 1: Gör inte den här missen när du kör på Autobahn 

Film 2: Om du får motorstopp på Autobahn 

Fler tips för bilsemestern i Europa hittar du hos If på https://www.if.se/privat/forsakringar/bilforsakring/resa-med-bil

If

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar