Nyhet

Lura tjuven under semestern

I semestertider handlar det inte bara om att skydda sitt hem mot ovälkomna besök. Minst lika viktigt är att skydda ditt företag.  Svenska Säkerhetsföretag – Swesec tipsar om hur man kan skydda sig mot både fysiska och virala inbrott.

Semestertider innebär vikarier på många arbetsplatser. Ett viktigt råd är därför att alla är insatta i rutiner och guidelines som gäller på ditt företag. Självfallet ska alla veta var närmaste brandsläckare finns, utrymningsvägar och återsamlingsplatser. Men det är också viktigt att ha rutiner för exempelvis vilka mail med bilagor som absolut inte får öppnas. Lås in alla datorer som inte används

Se till att det finns aktuella larmnummer som man kan nå kontaktpersoner hela tiden om det dyker upp frågor.

Förslagna bedragare passar på att skicka fakturor med förhoppningen att de ska slinka genom lättare under semestertider.

– Bestrid alla fakturor du inte känner till. Gör det helst via

e-mail så har du automatiskt ett kvitto på att du bestridit fakturan.  Kontakta alla företag som du har fått beställningsbekräftelse och liknande ifrån för att verkligen kontrollera vad som beställts och av vem. Du kan också kolla in Svensk Handels varningslista och googla betalningsmottagaren och tjänsten. Polisanmäl alltid ett bedrägeriförsök, uppmanar Henrik Kolga, vd i Swesec.

Tänk efter på vilket meddelande du vill lämna i telefonsvararen. I stället för att meddela att kontoret är stängt fem veckor kanske du kan hänvisa till ett annat nummer som gäller under semestertid. Lägg inte ut på Facebook eller andra sociala medier att ni klappar igen kontoret.

ID-kapningar blir tyvärr allt vanligare. UC (Upplysningscentralen) beräknar att ID-kapningar omsätter 3,7 miljarder årligen och där den genomsnittliga fakturan är på 54 000 kronor. Det vanligaste användningsområdet för kapade identiteter är att bedragarna beställer varor över internet, telefonabonnemang och postorder.

– Det drabbar både privatpersoner och företagare. Bedragare kan använda ditt organisationsnummer för att beställa annonser eller varor. Fakturan kanske gå till en adress ute i landet. När tiden går och ingen betalar trots påminnelser går det vidare till kronofogden. Och då skickas indrivningskravet till ditt företag, säger Henrik Kolga, vd I Swesec.

När man kommer tillbaka från semestern och börjar plöja igenom högen med e-post är det lätt att bli stressad och inte tänka sig för. Då kan det vara lätt att klicka på ”fel” mejl och råka ut för en infektion.

Svenska Säkerhetsförtag – Swesec  

Bild: Getty Images