Tillverkningen av Skoda Karoq har börjat

Tillverkningen av Skoda Karoq har börjat

Nu har tillverkningen av nya Škoda Karoq inletts vid Kvasiny-fabriken i Tjeckien. Den nya kompakta suven kombinerar företagets nya designspråk med extraordinärt stort kupéutrymme, nya förarassistans- och säkerhetssystem och kraftfulla och effektiva drivlinor. 
Den nya suven når Sverige i december och har förstäljningsstart redan vecka 37.

“Produktionsstarten för nya Škoda Karoq är en viktig milstolpe för hela företaget och, så klart, framför allt för medarbetarna i Kvasiny-fabriken”, säger Michael Oeljeklaus, medlem i ledningsgruppen och ansvarig för produktion och logistik. ”Hela teamet har de senaste månaderna haft intensiva förberedelser inför produktionsstarten av vår nya SUV”.

Škoda Karoq, som hade världspremiär i Stockholm i mitten av maj, är en SUV full av karaktär. Designen, med inspiration av kristaller, visar företagets nya designspråk för suvar och kombineras med flera klassledande egenskaper. Bland annat lastutrymmet med upp till 1 630 liters kapacitet, full LED-strålkastare och en individuellt anpassningsbar digital instrumentering som för första gången erbjuds i en Škoda. Fem motoralternativ med effekt från 115 till 190 hästkrafter erbjuds tillsammans med smarta finesser som VarioFlex-baksäte och virtuell pedal för öppning av den elektriskt styrda bakluckan.

Kvasiny-fabriken är en av tre Škoda-fabriker i Tjeckien och med sina 8 000 medarbetare är det den största arbetsgivaren inom industrin i Hradec Králové-regionen. Under de senaste åren har fabriken genomgått stora förändringar och moderniserats. Sedan 2015 har Škoda investerat motsvarande fyra miljarder kronor i att utveckla och förbereda fabriken för SUV-produktionen. Kommande år ska dessutom produktionen stegvis öka till 295 000 bilar per år.

Förutom nya Karoq tillverkas också modellerna Superb, Suprb Compi  och Kodiaq i Kvasiny. Företagets första SUV – Yeti – tillverkades här mellan maj 2009 och juli 2017, men platsens bilbyggarhistorik går långt tillbaka i tiden. Redan på 1930-talet startade bilproduktionen i Kvasiny, bland annat med Jawa 700, och 1947 byggdes den allra första Škodamodellen här: dåvarande Superb.

Som en del i Škodas framtida strategi Strategy 2025 ska antalet modeller i portfolion bli fler och det gäller framför allt SUV-modellerna. Nya Škoda Karoq lanseras i Sverige vecka 4 2018, men redan vecka 37 är det försäljningsstart och de första bilarna väntas till landet i december.

Nya Škoda Karoq mäter 4,4 meter på längden och erbjuds både med fram- och fyrhjulsdrift. Med 18,3 centimeters markfrigång och upp till två tons dragvikt är nya Karoq en bil som formsydd för Sverige och nordiska förhållanden. Självklart är autobroms en del av standardutrustningen.

Läs mer om Škoda Karoq på www.skoda.se.

Foto/Källa: Skoda Sverige

Läs också

Dubbla utmärkelser till Karoq

Dubbla utmärkelser till Karoq

En stark kombination av snygg design, trygga vägegenskaper och finurliga lösningar som förenklar bilistens vardag gör nya Škoda Karoq...

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar