Nyhet

Säljstart för 7-sitsiga Tiguan Allspace

Nu startar förförsäljningen för Tiguan Allspace − en rymlig familjebil med 109 mm längre hjulbas och yttermått som växt 215 mm på längden jämfört med vanliga Tiguan.

Allspace-versionen fyller gapet mellan vanliga Tiguan och premium-SUV:en Touareg. Med sin lastkapacitet på upp till 760 liter är Tiguan Allspace det perfekta alternativet inte minst för alla familjer och andra som på grund av sitt utrymmesbehov tidigare varit hänvisade till en familje-MPV. Med alla baksätena nedfällda och last upp till taket rymmer Tiguan Allspace hela 1 920 liter.

Tiguan är en av de största raketerna på den svenska bilmarknaden hittills i år. Till och med augusti har 6 498 exemplar registrerats, vilket är en ökning med 142 procent jämfört med samma period förra året. Det ger Tiguan en total sjundeplats på den svenska topplistan.

− Tiguan är en riktig succé, både bland tjänstebilsförare och privatköpare. Allspace-versionen har alla möjligheter att stärka positionen ytterligare för Tiguan. En SUV med högsta säkerhet, rik standardutrustning, fyrhjulsdrift och ännu större lastkapacitet passar den svenska modellen utmärkt, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige.

Generöst stor SUV – sjusitsig som standard

Tiguan Allspace erbjuder mer plats än många andra SUV:ar i sin klass. En viktig orsak bakom detta är att hjulbasen förlängts från 2 681 till 2 790 mm (+109 mm) om man jämför med vanliga Tiguan. Tiguan Allspace mäter 4 701 mm på längden (215 mm längre än vanliga Tiguan).

Skillnaden mellan ökningen av längden på hjulbasen respektive karossen visar att även en annan dimension förändrats, nämligen överhänget bak. Detta har vuxit med 106 mm vilket i sin tur gjort att lastutrymmet blivit mycket större.

Men det är inte bara lastutrymmet som vinner på den förlängda hjulbasen och det utökade bakpartiet, det gör också passagerarutrymmet – passagerarna i den andra sätesraden kan njuta av 54 mm extra utrymme för knäna.

I Sverige är sju säten standard medan den femsitsiga versionen går att beställa som tillval utan extra kostnad.

Större lastkapacitet

Även i den sjusitsiga versionen med säteskonfigurationen 5+2 finns det tillräckligt med plats för bagage, nämligen 230 liter lastat upp till ryggstödens övre kant.

När den tredje sätesraden inte behövs, kan den fällas ned i lastgolvet. Lastvolymen växer då till 700 liter (upp till den övre kanten på ryggstöden i den andra raden), vilket är 85 liter mer än vanliga Tiguan. Med det vanliga baksätet (som kan skjutas 180 mm i längdriktningen) placerat i sitt främsta läge, har Tiguan Allspace 7-sits en lastvolym på hela 760 liter om man lastar upp till den övre kanten på ryggstöden i baksätet.

Den maximala lastkapaciteten för Tiguan Allspace med sina sju säten – med alla sätena bak nedfällda och last upp till taket – är hela 1 775 liter, vilket är 120 liter mer än vanliga Tiguan.

Behöver man inte sju sittplatser och vill maximera bagagevolymen, kan Tiguan Allspace beställas i rent 5-sitsutförande. Då blir lastutrymmet 760 liter, vilket är 145 liter större än vanliga Tiguan. Fäller man ned den andra sätesraden med den standardmonterade fjärrutlösningsmekanismen i bagageutrymmet (eller direkt via ryggstöden) får man tillgång till en 1 921 mm lång lastyta och en lastvolym på 1.920 liter, vilket är 265 liter mer än vanliga Tiguan.

Kraftfulla motorer − sex versioner

Alla motorerna till Tiguan Allspace är fyrcylindriga, direktinsprutade och turboladdade. Med fyrhjulsdriften 4MOTION, som är standard på alla versioner i Sverige, kan bilen dra tunga släp på upp till upp 2 400 kg. Volkswagen erbjuder även en snabb och smidig, elektriskt utfällbar dragkrok (tillval). Fem vridmomentstarka TSI- och TDI-motorer kommer att finnas i utbudet.

Effektspannet för motorerna till Tiguan Allspace ligger på mellan 150 och 240 hk. De två turboladdade bensinmotorerna levererar 180 respektive 220 hk. De tre turboladdade dieselmotorerna har en effekt på 150, 190 respektive 240 hk i toppversionen GTS. Alla TDI-motorerna är utrustade med SRC-katalysator och en 12-liters AdBlue-tank för att minimera utsläppen av kväve.

Till TDI-motorn på 150 hk erbjuds antingen en manuell växellåda eller dubbelkopplingsväxellådan DSG. Alla övriga Tiguan Allspace-modeller levereras som standard med DSG.

Nu beställningsbar

Förförsäljningen av nya Tiguan Allspace och Tiguan Allspace GT har nu startat. Själva premiären hos Volkswagens återförsäljare äger rum vid månadsskiftet november/december. I Sverige erbjuds följande motorversioner:

Bensin:

  • 2,0 TSI 180 hk, 7-växlad DSG, 4MOTION: från cirka 336 000 kr
  • 2,0 TSI GT 220 hk, 7-växlad DSG, 4MOTION: från cirka 405 000 kr

Diesel:

  • 2,0 TDI 150 hk, 6-växlad manuell, 4MOTION: från ca 336 000 kr
  • 2,0 TDI 150 hk, 7-växlad DSG, 4MOTION: från ca 351 500 kr
  • 2,0 TDI GT 190 hk, 7-växlad DSG, 4MOTION: från ca 375 000 kr
  • 2,0 TDI GTS 240 hk, 7-växlad DSG, 4MOTION: från ca 437 500 kr (GTS-versionen släpps för beställning vid årsskiftet)

Under förförsäljningen och fram till lansering erbjuds Dragpaketet utan extra kostnad.

Volkswagen Sverige