Nyhet

Förslag om vinterdäck på tunga fordons alla hjul

Näringsdepartementet har remitterat en promemoria med förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) som innebär ett krav på att även tunga fordon ska ha vinterdäck på samtliga hjul och eventuella släp.

I dag råder det endast krav på att tung lastbil, tung buss och personbil klass II med en totalvikt över 3,5 ton vid färd på väg ska vara försedd med vinterdäck eller likvärdig utrustning på fordonets drivaxlar den 1 december–31 mars när vinterväglag råder.

I den promemoria som nu skickas ut på remiss föreslås att samtliga hjul ska ha vinterdäck under perioden den 1 december–31 mars när vinterväglag råder. Dessa regler gäller redan för personbilar och andra lätta fordon.

– Trafikolyckor med tunga lastbilar och bussar kan få mycket allvarliga följder i form av dödsfall och allvarligt skadade. Det är därför viktigt att de tunga fordonen använder rätt däck för de förhållanden som gäller när de framförs. Jag tror att ett skärpt krav på vinterdäcksanvändning kan bidra till bättre trafiksäkerhet och att det är i linje med arbetet med nollvisionen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Regeringskansliet

Foto: Getty Images.