Bränslebesparande helautomatisk växellåda för mindre bussar och lastbilar

Bränslebesparande helautomatisk växellåda för mindre bussar och lastbilar

Allison Transmission presenterar automatlådan xFE för 1000 Series och 2000 Seriessom ger minskad bränsleförbrukning. Tidigare fanns den  helautomatiska växellådan  xFE enbart tillgänglig i 3000 Series, men nu finns den dessutom i versioner som gör att även mindre bussar och lastbilar kan få minskad bränsleförbrukning. Den helautomatiska växellådan har visat sig ge upp till 7 procent lägre bränsleförbrukning jämfört med standardmodellerna.

”Förutom våra växellådor för elhybrider ger våra xFE-modeller den bästa bränsleekonomin vi har att erbjuda,” säger John Coll som är senior vice president för global marknadsföring, försäljning och service på Allison Transmission. xFE står för Extra Bränsleekonomi (Extra Fuel Economy). ”Syftet med utökningen av xFE-utbudet är att kunna erbjuda bästa bränsleekonomi för helautomatiska växellådor även i mindre bussar och lastbilar.”

xFE-lådorna i 1000- och 2000 Series kräver samma utrymme och tekniska specifikationer som de nuvarande modellerna, men har fått en nykonstruerad momentomvandlare och Allisons FuelSense 2.0 Max paket. Under första växelsteget kan momentomvandlaren automatiskt låsas, vilket innebär lägre motorvarv, något som ytterligare förbättrar ekonomin. Samtliga xFE-växellådor kan användas med motorer för alternativa bränslen.

”Den nya konstruktionen ger förbättrad bränsleekonomi i start-stop momenten och ett lägre genomsnittligt motorvarv,” säger Coll. ”Transit- och stadsbussar är perfekta kandidater för den här teknologin.”

Den första xFE växellådan introducerades 2015 i 3000 Series för bussar. De nya modellerna som nu presenteras är den första utökningen av Allisons xFE-utbud och levereras med FuelSense 2.0 som standard.

FuelSense® 2.0 med DynActive™ Shifting presenterades i mars i år och medförde ytterligare bränslebesparingar jämfört med sin föregångare. Tack vare en rad mjukvaruförbättringar utnyttjar FuelSense 2.0 DynActive Shifting som ger ett oändligt antal kombinationer av växlingstillfällen. Den lär sig själv kontinuerligt att hitta den ideala balansen mellan ekonomi och prestanda. FuelSense 2.0 finns i tre olika paket som innebär att man kan optimera ekonomi och prestanda efter sina egna behov.

Allisons växellådor utnyttjar tekniken med kontinuerlig kraftöverföring (Continuous Power Technology™ ) som mjukt flerdubblar motorns vridmoment i startmomentet och levererar mer kraft till drivhjulen. Föraren kommer att märka en förbättring av produktiviteten, bränsleekonomin, förarkomforten, säkerheten och flexibiliteten jämfört med manuella och automatiserade manuella växellådor (AMT). Allisons växellådor är kända över hela världen för sin kvalitet, pålitlighet och ekonomi. Det framgår även av andrahandsvärdet på Allisonutrustade fordon jämfört med de som har manuella,- AMT- eller dual-clutch (DCT) växellådor.

Mer information finns på allisontransmission.com

Foto/Källa: Allison Transmission

Läs också

Milstolpe för Allison

Milstolpe för Allison

Allison Transmission har i dagarna tillverkat sin 500 000:e helautomatiska växellåda i 4000 Series™. Växellådorna i den serien används i...

Aktuellt

ANNONS ▼
Vägtrafiken i april

Vägtrafiken i april

Under april 2019 omkom 17 personer och 1 224 personer skadades i vägtrafiken.

Se upp för piratkopierade bildelar

Se upp för piratkopierade bildelar

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) varnar verkstäder och bilägare för att montera in bildelar om ursprunget av delen är okänd.

Abkati satsar för framtiden

Abkati satsar för framtiden

Abkati satsar stort inför framtiden. Ett led i denna satsning är byggnation av nya kontorslokaler och lager.

Fler artiklar