Kortnyheter

Jubileum för framgångsrik renhållning

Renhållningen är en del av åkerinäringen som mår bra. Omsättningen för transportörer inom miljösektorn har vuxit mer än tre gånger snabbare än medianåkeriet.

– Det här är helt klart en framtidsbransch, säger Ingemar Resare, ansvarig för renhållningsnätverket hos Sveriges Åkeriföretag.

En fungerande sophämtning och återvinning är a och o för att vårt samhälle ska fungera. I år firar renhållarna 50 år av både konferenser och organisationsverksamhet i form av den årliga renhållarträffen i Stockholm, där branschfolk från hela landet närvarar.

Renhållningen är en del av åkerinäringen som mår bra. Det framgår av den nyckeltalsundersökning Sveriges Åkeriföretag som branschorganisation genomför varje år.

– Lönsamheten är bäst i klassen sedan 1997 i jämförelsen mellan olika segment i åkerinäringen, säger Ingemar Resare.

Utvecklingen har varit enorm inom renhållningssektorn sedan slutet av 1960-talet. Idag utvecklas fordon för att köra fossilfritt och förarlöst och olika nya tekniska lösningar för effektiva transporter har exploderat.

Våra medlemmar investerar i klimatsmarta fordon och anläggningar för att minska miljöpåverkan i möjligaste mån, vilket är mycket positivt, säger Ingemar Resare.

Också övriga samhället samt enskilda företag lägger mycket tid och resurser på att utveckla anläggningarna för att omhänderta avfallet som samlas in och för att skapa nya värden i form av värmeåtervinning, rötning, materialåtervinning och annat som skapar en cirkulär ekonomi.

Sveriges Åkeriföretag

Bilden: Ingemar Resare. Foto/Källa: Sveriges Åkeriföretag