Flest olyckor dagarna innan jul

Flest olyckor dagarna innan jul

Under julen är det många som reser med bilen för julfirande, skidåkning och annat som hör vintern till. Vinterväglag brukar leda till ökad försiktighet hos bilisterna men saker kan inträffa som man inte kan förutspå i förväg. Ett bilbatteri som strejkar, snövallar som hindrar din framfart eller ett förrädiskt underlag. Att bli stående längs vägen kan låta banalt, men följdolyckor kan inträffa och hjälpen vara långt borta. Det gäller därför att vara väl förberedd ifall något skulle hända.

  • Många tänker att en trafikolycka ändå aldrig kommer att inträffa för dem, men det finns inga frikort i trafiken.  Med enkla medel är din bil redo för oförutsägbara händelser. Det absolut minsta du som bilist kan göra innan du ger dig iväg är att se över belysningen så att den fungerar och kontrollera att varningstriangeln ligger i tryggt förvar i bagageluckan. Se också till att vara ute i god tid om du har en tid att passa, det är när vi är stressade som flest misstag begås, säger Marcus Fredriksson, VD för mekster.se.

Inför julen och vinterns resor är det viktigt att vara förbered på det oförutsägbara. Att veta vad som är nödvändigt att ha i bilen om olyckan oturligt nog skulle vara framme. Marcus Fredriksson delar med sig av sin egna checklista på saker som kan vara avgörande att ha i bilen om olyckan skulle vara framme.

  1. Varma kläder är ett måste om bilen skulle bli stående. Vinterjacka, handskar och en varm mössa. Huvudet är den kroppsdel som ”släpper ut” mest värme så se till att det är skyddat mot kylan.
  2. Om du skulle köra fast i en snödriva eller bli blockerad av en snövall är en spade en fantastisk sak att ha i bagageutrymmet. Det finns spadar som inte tar särskilt mycket plats så prioritera aldrig bort spaden för mer packning.
  3. Startkablar eller batteriladdare bör du ha med dig i bilen under vintern om bilbatteriet inte skulle starta på grund av kylan.
  4. Reflexer, gärna en reflexväst som gör att du syns riktigt bra i mörkret. Om du tvingas eller ofrivilligt stannar längs vägen se till så att du syns ordentligt om du måste kliva ur bilen.
  5. Om en nödsituation skulle uppstå är det viktigt att du har möjlighet att ringa från din mobil, vilket kräver att batteriet är laddat. Ta därför alltid med en mobilladdare för 12 V eller en powerbank så du har möjlighet att ladda mobiltelefonen.
  6. Rutor som är rena från snö och is är en självklarhet. Ingen blir nog förvånad över att en isskrapa och snöborste ska finnas med i bilen under julen och vinterns resor.
  7. Om du skulle bli stående en längre stund se till att det finns något att äta och dricka som till exempel vatten, frukt, nötter och energikakor. Detta är absolut nödvändigt, framförallt om du har med dig barn på resan.
  8. Om spaden inte är tillräcklig för att komma loss eller om bilbatteriet gett upp helt så behövs det finnas bogserlina i bilen. Då har du möjlighet att få hjälp av en annan bilist att ta dig loss eller bogsera dig till närmsta verkstad

Mekster AB

Mekster AB grundades 2013 och är en e-handelsbutik som tillhandahåller bilreservdelar, tillbehör, bilvård och verktyg. 

Foto: Getty Images.

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar