Nyhet

Toyota startar utvecklingsbolag

Toyota startar nu ett eget utvecklingsbolag – Toyota Research Institute-Advanced Development, även kallat TRI-AD – som ska arbeta med utveckling av programvara för självkörande bilar. Investeringen uppgår till motsvarande nära 2,4 miljarder svenska kronor.

Satsningen med TRI-AD syftar till att ta fram helt integrerad och produktionsfärdig program­vara för självkörande fordon. Toyota och dess samarbetspartner Aisin och Denso investerar nära 2,4 miljarder kronor i verksamheten, som kommer att sysselsätta omkring 1 000 medar­bet­are. Bolaget placeras i Tokyo och ska rekrytera kompetens från såväl ägarbolagen och Toyotas amerikanska utvecklingsinstitut som externt.

– Utveckling av programvara är en väsentlig framgångsfaktor för Toyotas satsning på automa­t­iserade fordon. TRI-AD ska påskynda den utvecklingen genom ett effektivare och mer ny­skapande sätt att arbete. Vi ska rekrytera tekniker i världsklass och vi kommer att göra det globalt, säger James Kuffner som är nytillträdd vd för TRI-AD.

Bilindustrin befinner sig just nu i en omvälvande tid, där högkvalitativ programvara, data och användarbeteenden är allt viktigare faktorer för att kunna möta framtiden. Som ett led i ut­veck­lingen etablerade Toyota redan 2016 Toyota Research Institute (TRI) i USA, vars fokus har legat på forskning inom artificiell intelligens, automatisk körning och robotik. Bildandet av bolaget TRI-AD är nästa steg i den riktningen. Huvudsyftena med TRI-AD är att:

  • Underlätta programvarans väg från forskning till kommersialisering.
  • Stärka kopplingen till TRI och effektivt länka forskningsresultaten till produktutveckling.
  • Stärka samarbetet inom Toyota-gruppen när det gäller forskning och avancerad utveckling.
  • Knyta till sig globalt ledande tekniker och samtidigt utveckla och samordna de kompetenser som redan finns inom Toyota-gruppen.

Toyota äger 90 procent av TRI-AD-bolaget, medan Aisin och Denso äger fem procent vardera.

Toyota Sweden AB

Foto: Toyota Sweden AB.