Satsar på leveranser med elhybrid

Satsar på leveranser med elhybrid

Martin & Servera tillsammans med Älta Transportservice har börjat testa leveranser med en elhybridbil i Stockholms innerstad. Första turen gick ut under vecka 4, 2018 och på sikt planeras utökning med fler bilar. Bilen, som laddas upp under körning och inbromsning, går hela fyra kilometer på enbart eldrift och drivs i övrigt med fossilfritt HVO-bränsle.

– Vi har utmanat åkerierna att investera i det här så det är roligt att få göra detta tillsammans med Älta Transportservice. Att minska bränsleförbrukning och miljöpåverkande utsläpp är en prioriterad fråga för Martin & Servera. Som stor aktör på marknaden tar vi vårt ansvar och ser på nya lösningar, säger Håkan Ekmyr, transportchef i Martin & Servera.

Just att våga satsa på hållbara transporter, som är dyrare än konventionella, är en viktig fråga i distributionsledet i omställningen till mer hållbara transporter.

– Bilarna är betydligt dyrare än vad vanliga bilar är och det får inte bara vara åkerierna som tar hela kostnadsbilden, här måste alla inblandade aktörer hjälpas åt: fordonstillverkare, åkerier, grossister och kunder. Nu kan vi tillgodose behoven hos kunder inom stat, kommun och landsting men även hos privata kunder som har ett starkt engagemang för miljöfrågorna, säger Håkan Ekmyr.

Testet med leveranser med elhybridlastbil kommer att ge Martin & Servera information om hur distribution i stadsmiljöer ska planeras i framtiden. Just nu låter kanske fyra kilometer inte så mycket men utvecklingen går fort och flera fordonstillverkare satsar på att ta fram framtidens lastbilar.

– Har någon av våra kunder börjat så tror jag att de flesta i branschen vill haka på. Den här elhybriden är ett test för oss som åkeri. Om den fungerar bra fasar vi på sikt över helt till sådana här bilar. Den passar bra för specifika ställen, som exempelvis vid sjukhusområden, som specifikt efterfrågar tysta transporter, säger Charlie Skoglund på Älta Transportservice.

Elhybridlastbilen är en Scania P320, som också drivs med HVO-bränsle. Förutom samarbetet med Älta Transportservice har Martin & Servera också köpt in två egna Scania-bilar, som tas i bruk under april.

Martin & Servera

Foto/Källa: Martin & Servera

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
Enklare fuska med vägmätaren

Enklare fuska med vägmätaren

Nordens största fordonsbranschförening, SFVF, varnar för att bilägare blir lättare att lura när avancerad teknik införs.

Årets Djurtransportör 2018

Årets Djurtransportör 2018

Djuromsorg, punktlighet och stort kundfokus gör att Kils Djurtransporter AB har utsetts till Årets Djurtransportör 2018.

Smart trepartssamarbete

Smart trepartssamarbete

I dagarna tecknades ett avtal mellan Pirtek och Smartlift som levererade ännu en lift till Ryds Glas.

Mobil laddningsstation för elbilar

Mobil laddningsstation för elbilar

Volkswagens kommande mobila laddningsstation för eldrivna fordon behöver ingen extern elförsörjning och kan sättas upp där den behövs.

Fler artiklar