Här ökar trafiken mest under påskhelgen

Här ökar trafiken mest under påskhelgen

Påsken närmar sig med stormsteg och många fler bilister väntas ut på vägarna.  Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen tipsar om vilka vägar som är värst och vad man ska tänka på när man ger sig ut i trafiken.

Hur undviker man de värsta problemen i påsktrafiken?
Påsken innebär mycket intensiv trafik på vissa sträckor. Men det är färre allvarliga olyckor på stora vägar. Därför är det säkrare att ändå välja en stor väg som är mötesseparerad, än en liten med mindre trafik.

När och var är det mest trafik?
Det kommer att vara mycket trafik redan på skärtorsdagen ut från storstadsområdena. Exempelvis kommer det vara mycket trafik på E20 mellan Göteborg och Stockholm och en hel del trafik på E22 mot Öland. Fjällvägarna som belastas är framförallt riksvägarna 70, 80, 26, 83/84, E14 och E45:an. Detta är vägar med bitvis stora brister rent säkerhetsmässigt. Det kommer också vara mycket trafik på långfredagen och annandag påsk. För att undvika köer, försök välja andra dagar.

Hur är väglaget just nu? Går det att värja sig mot besvärliga tjälskott i vägbanan?
Tjällossningen som kommer på våren har börjat påverka vägytan, vilket kan leda till gropar, hål och ojämnheter. Vattensamlingar kan finnas där snösmältningen är igång. De kan frysa på under nätterna och orsaka halka. Kör försiktigt, ha framförhållning, tänk på att hålla avstånd och undvik onödiga omkörningar, säger Carl Zeidlitz.

Vad kan man själv göra för att öka säkerheten?
Låt bli mobilen. Var ute i god tid och var ordentligt utvilad. Trötthet i trafiken kan vara lika farligt som onykterhet, menar Motormännens trafiksäkerhetsansvarige. Ta god tid på dig, ta paus ibland och turas om att köra om ni kan. Undvik att ha en bestämd sluttid när man ”ska” vara framme. Acceptera att resan tar den tiden det tar. Låt passagerarna rattsurfa och bestämma musiken.

Du har själv tre barn, har du några tips på vad barnen kan hålla sig sysselsatta med under bilresan?
Vi är lite old school och kör ljudbok. Det är märkligt spännande tycker barnen. Det blir tyst och fint i bilen, säger Carl Zeidliz.

 

Vägar där trafiken ökar mest

E45 mellan Göteborg och Åre.
E20 mellan Göteborg och Stockholm.
E22 mellan Norrköping och Kalmar
RV70 Enköping-Dalarna, Idre.
RV66 mot Sälen.
RV83/84 – fjällvägen. Gävle, Härjedalen, Funäsdalen, Norge.
RV26 – Nissastigen, Halmstad – Jönköping, Västra Götaland, Värmland, Dalarna.
E16 och RV 69 – Gävle mot Dalarna.
E14 – Sundsvall mot Åre.

Motormännen AB

Bild: Motormännen

Aktuellt

ANNONS ▼
DAF utökar sortimentet

DAF utökar sortimentet

De nya produkterna är ett led i arbetet med att utöka sortimentet av anläggningsfordon anpassade för den nordiska marknaden.

Vägtrafiken i mars

Vägtrafiken i mars

Under mars 2019 omkom 10 personer och 1 244 personer skadades i vägtrafiken.

Volvokoncernen miljardinvesterar

Volvokoncernen miljardinvesterar

Volvokoncernen satsar stort i Skövdefabriken. Ökad flexibilitet samt en en mer hållbar tillverkningsteknik är syftet med investeringarna.

Årets däcktillverkare 2019

Årets däcktillverkare 2019

Michelin har tilldelats den prestigefyllda utmärkelsen Årets däcktillverkare, ”Tire Manufacturer of the Year”.

Fler artiklar