Stark öppning på året för gallringsskotare

Skogsforum har sammanställt Transportstyrelsens uppgifter över nyregistrerade skotare under årets första kvartal. Fjolårets starka marknad håller i sig men skotaråret har börjat starkast i södra Sverige. Den tillverkare som ökat sina försäljning mest jämför med i fjol är Rottne som nu går förbi Ponsse som marknadstrea i Sverige.

John Deere är fortfarande marknadsledare och behåller sina marknadsandelar som i fjol medan tvåan Komatsu tappar något. De som ökar är främst Gremo och Rottne. Totalt registrerades 66 skotare första kvartalet 2018 jämfört med 65 maskiner samma period i fjol.

Fler skotare i lägre lastvikter

I fjol såldes 36 procent av alla nya skotare i Götaland. Hittills i år har hela 45 procent av de nyregistrerade maskinerna gått till den södra landsdelen. Det här ser ut att gynna tillverkarna som har sin hemvist och sin starkaste marknad här, Rottne och Gremo. Det innebär också att det har sålts fler skotare i de lägre lastvikterna än om man jämför med fjolåret. Här är det Rottnes F10D och F11D som går bra tillsammans med Gremos 1050F och JohnDeeres 810E som dock snart försvinner från marknaden. Två nya mindre gallringsskotare i G-serien har aviserats från JohnDeere och de förväntas presenteras fram mot sommaren och troligen premiärvisas på finska FinnMetko-mässan i slutet av augusti.

Sampos skotare saknas fortfarande i registreringsstatistiken trots att flera redan är levererade under fjolåret. Det samma gäller Gremos nya 750F där första maskinerna sålts till kund i år men ännu inte syns i statistiken. Uppgifterna kommer att tas med i kommande marknadssammanställningar så snart registreringsdata finns hos Transportstyrelsen.

Mindre och större skotare

Tittar man på maskinernas genomsnittliga lastvikt så låg den på 14,8 ton i fjol för hela landet. Hittills i år ligger den siffran ett halvt ton lägre, 14,3 ton. Främst beroende på att det sålts fler mindre skotare. Den genomsnittliga lastvikten minskar i både Götaland och Svealand medan den ökar i Norrland. Tittar man på den totala fördelningen av skotarna efter lastvikt så ökar mindre skotare med lastvikter i intervallet 9-11 ton och de största över 18 ton. Skotare i viktklassen 15-18 ton minskar i andel.

Skotarmarknaden är en marknad med relativt få sålda maskiner per år och det innebär att siffrorna från ett enskilt kvartal kan skilja mot hur situationen ser ut när året summeras. Några få maskiner fler eller färre från en tillverkare ger snabbt utslag i marknadsandelar.

Skotarmarknaden 2018 har börjat starkt i södra Sverige vilket har gynnat Rottne som har sin hemmabas och starkaste marknad här. Nu går Rottne upp på tredjeplatsen efter att ha sålt bra av sina mindre skotare F10D och F11D.

skotarstatistik

Bilden: Rottne F11. Foto/Källa: Skogsforum.

Skogsforum

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar