Ny olja för Jaguar och Land Rover

Ny olja för Jaguar och Land Rover

Trenden med allt mer tunnflytande motoroljor för att bidra till minskad bränsleförbrukning och mindre utsläpp finns hos alla bilmärken. Speciellt för Jaguar och Land Rover har den tyska olje- och tillsatsspecialisten Liqui Moly utvecklat en ny olja: Special Tec LR 0W-20.

 Special Tec LR 0W-20 rekommenderas officiellt av Jaguar Land Rover Ltd. STJLR 51.5122 föreskrivs för de nyaste bensinmotorerna hos Jaguar och Land Rover. ”Med 0W-20 är det en särskilt tunnflytande motorolja”, säger Oliver Kuhn, ställföreträdande laboratorieansvarig hos LIQUI MOLY. Ingenjörerna hos Jaguar och Land Rover utnyttjar detta som ett av många sätt att minska förburkningen och sänka utsläppen. En tunnare olja är nämligen lättare att pumpa runt och har längre inre motstånd. Därigenom förlorar motorn mindre effekt. Oliver Kuhn: ”Utmaningen är att få en så tunn olja att smörja motorn även vid extrem belastning”.

 Special Tec LR 0W-20 har specialutvecklats uteslutande för Jaguar och Land Rover. ”Tidigare följde båda märkena bara oljespecifikationen från den tidigare ägaren Ford, men sedan 2014 har de gått sin egen väg, som för dem allt längre bort från Ford“, säger Oliver Kuhn. Därför är Special Tec LR 0W-20 inte heller avsedd för några andra modeller.

 Vid sidan av allt mer tunnflytande oljor är den andra trenden: allt mer specialutvecklade oljor med allt mindre användningsområde. Med andra ord: Det finns allt fler oljesorter, vilket även gör det allt svårare för verkstäder och bilförare att behålla överblicken. Ljuset i tunneln är den kostnadsfria oljevägledningen från LIQUI MOLY som finns på www.liqui-moly.se. Du använderbilmärke, modell och motortyp så visas en lista med passande motoroljor.

Liqui Moly

Foto: Liqui Moly

 

Läs också

Liqui Moly får ny ägare

Liqui Moly får ny ägare

Verkställande direktören och aktieägaren Ernst Prost säljer sina företagsandelar till Würth-koncernen. ”Därmed säkras fortlevnaden av Liqui Moly den dag...

Aktuellt

Best Transport fortsätter expandera

Best Transport fortsätter expandera

Best Transport förvärvar Pilotene Transport AS och rycker därmed allt närmare målsättningen att bli marknadsledande på snabba transporter i Norden.

ANNONS ▼
Vägtrafiken i april

Vägtrafiken i april

Under april 2019 omkom 17 personer och 1 224 personer skadades i vägtrafiken.

Se upp för piratkopierade bildelar

Se upp för piratkopierade bildelar

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) varnar verkstäder och bilägare för att montera in bildelar om ursprunget av delen är okänd.

Abkati satsar för framtiden

Abkati satsar för framtiden

Abkati satsar stort inför framtiden. Ett led i denna satsning är byggnation av nya kontorslokaler och lager.

Fler artiklar