Produktnyheter

Ny olja för Jaguar och Land Rover

Trenden med allt mer tunnflytande motoroljor för att bidra till minskad bränsleförbrukning och mindre utsläpp finns hos alla bilmärken. Speciellt för Jaguar och Land Rover har den tyska olje- och tillsatsspecialisten Liqui Moly utvecklat en ny olja: Special Tec LR 0W-20.

 Special Tec LR 0W-20 rekommenderas officiellt av Jaguar Land Rover Ltd. STJLR 51.5122 föreskrivs för de nyaste bensinmotorerna hos Jaguar och Land Rover. ”Med 0W-20 är det en särskilt tunnflytande motorolja”, säger Oliver Kuhn, ställföreträdande laboratorieansvarig hos LIQUI MOLY. Ingenjörerna hos Jaguar och Land Rover utnyttjar detta som ett av många sätt att minska förburkningen och sänka utsläppen. En tunnare olja är nämligen lättare att pumpa runt och har längre inre motstånd. Därigenom förlorar motorn mindre effekt. Oliver Kuhn: ”Utmaningen är att få en så tunn olja att smörja motorn även vid extrem belastning”.

 Special Tec LR 0W-20 har specialutvecklats uteslutande för Jaguar och Land Rover. ”Tidigare följde båda märkena bara oljespecifikationen från den tidigare ägaren Ford, men sedan 2014 har de gått sin egen väg, som för dem allt längre bort från Ford“, säger Oliver Kuhn. Därför är Special Tec LR 0W-20 inte heller avsedd för några andra modeller.

 Vid sidan av allt mer tunnflytande oljor är den andra trenden: allt mer specialutvecklade oljor med allt mindre användningsområde. Med andra ord: Det finns allt fler oljesorter, vilket även gör det allt svårare för verkstäder och bilförare att behålla överblicken. Ljuset i tunneln är den kostnadsfria oljevägledningen från LIQUI MOLY som finns på www.liqui-moly.se. Du använderbilmärke, modell och motortyp så visas en lista med passande motoroljor.

Liqui Moly

Foto: Liqui Moly