Missnöje med priset för bilbesiktning

Missnöje med priset för bilbesiktning

De som besiktar sina fordon är överlag väldigt nöjda med samtliga delar, från bokning till själva besiktningen. Men fler är missnöjda med priset och tycker att det är för dyrt. Priset får ett lågt betyg jämfört med 2010, innan besiktningsmonopolet avskaffades.

Våren 2010 genomförde Transportstyrelsen en konsumentundersökning för att ta reda på hur fordonsägarna upplevde besiktningsverksamheten, som då drevs som ett statligt monopol. Undersökningen genomfördes för att över tid kunna mäta kundnöjdheten på den omreglerade fordonsbesiktningsmarknaden. Transportstyrelsen har nu genomfört en ny undersökning och jämfört resultaten med mätningen från 2010.

– Överlag visar undersökningen att kunderna på besiktningsmarknaden tycks vara lika nöjda med en avreglerad besiktningsmarknad år 2017 som en reglerad marknad 2010. Men det finns ett antal frågor som sticker ut inom olika delar när man jämför 2017 med 2010, säger Peter Holmlund, utredare på Transportstyrelsen.
Bland de förändringar som syns i kundernas nöjdhet mellan 2010 och 2017 kan följande konstateras:

  • Fler tycker att besiktningen är för dyr.
  • Väntetiden på besiktningsstationen har generellt ökat. Fler fick vänta längre på sin tid.
  • Fler väljer själva tid för besiktning och bokar det via nätet.
  • Betydligt färre är nöjda idag med personalens förmåga att förklara vad som var anledningen till att deras fordon inte blev godkänt vid besiktningen.

Totalt sett är 87 procent av respondenterna mycket nöjda med fordonsbesiktningen. Motsvarande siffra var 93 procent 2010.

Läs hela kundmätningen här: Rapport om kundmätning av fordonsbesiktningsmarknaden.

Transportstyrelsen

Foto: Getty Images

Aktuellt

Övertygande däcktester

Övertygande däcktester

Premiumtillverkaren Hankook tar steget in i den kalla årstiden med tre utmärkta modeller som fått testbetyg över genomsnittet.

Nynas 90 år

Nynas 90 år

När Nynas första raffinaderi togs i bruk i Nynäshamn 1928, var fokus på att förse den svenska marknaden med...

Nya Mitsubishi L200

Nya Mitsubishi L200

Den 17 november är det världspremiär av den nya pickupen Mitsubishi L200 i Bangkok.  I Sverige lanseras bilen hösten...

Fossilfritt transportlaboratorium

Fossilfritt transportlaboratorium

Scanias transportaboratorium används för delar av Scanias interna transportbehov. Från 2018 drivs vagnparken enbart av fossilfria* bränslen eller hybridteknik,...

Spelapp lär ut bioekonomi

Spelapp lär ut bioekonomi

Spelappen Grow Forest har laddats ned 100 000 gånger internationellt. Nu växer spelet ytterligare med nya funktioner för att fortsätta...

Sveriges sista PGR-bil

Sveriges sista PGR-bil

Den sista PGR-bilen med destination Sverige. Efter en omfattande påbyggnation levereras den nu i form av en avancerad brandbil...

Från rosa till blått för Derome

Från rosa till blått för Derome

Under oktober månad färgades alla Deromes virkespaket rosa, till förmån för bröstcancerforskningen. Nu är november här och för att...

Fler artiklar