Ny teknik för övervakning av topphammarborrning

Ny teknik för övervakning av topphammarborrning

RockPulse™, är en ny teknik och produkt som introduceras av Sandvik Mining och Rock Technology, och är den första praktiska lösningen för övervakning i realtid av stress på verktygen vid topphammarborrning. Systemet integreras direkt med borrmaskinen och dess styrsystem och kan användas för optimering av borrningsprocessen under varierande bergförhållanden. Detta bidrar också till att minska utmattningen i materialet hos borrverktygen. RockPulse™ erbjuder stor potential att förbättra den totala borrningsprestandan, med så mycket som fem procent.

För en lönsam bergborrning krävs balans mellan borrningskapacitet och kostnadseffektivitet. Medan en hög borrningskapacitet krävs för god prestanda, blir en överdriven effekt kontraproduktiv på grund av höga stressnivåer och slitage på borrverktygen. Optimering av utmattningen på verktygen och därmed livslängden på dem, är avgörande för en kostnadseffektiv borrning. Konventionell borrteknik har gjort det här endast på indirekta resultatindikatorer, såsom slagverk eller matningstryck.

RockPulse™ analyserar varje kolvslag i realtid för att extrahera data på stressnivån hos verktygen. Detta gör det möjligt för operatören att optimera borrningskapaciteten och minimera ineffektiv användning av slagenergin. Stressvågorna som skapas av kolvslagen mäts kontinuerligt med sensorteknik utvecklad och patenterad av Sandvik. Systemet består av en Sandvik nackadapter och en robust kontaktlös sensor inuti borrmaskinen. Stressvågssignaler som fångas av sensorn analyseras i Sandvik SICA-styrsystemet som finns i borriggen. Systemet är tillgängligt för borriggar i nya Ranger DXi-serien och RD920-serien borrmaskiner.

”Våra test från verkliga förhållanden visar en ökning med fem procent i genomsnittlig penetrationsgrad, även om slagkraften minskade med fyra procent. Borroperatörerna har dessutom kommenterat att RockPulse™ hjälper dem att optimera intervallerna för slipning av borrkronor och därigenom öka effektiviteten och produktiviteten, säger Jarno Viitaniemi, Product Manager Surface Drilling på Sandvik Mining and Rock Technology.

RockPulse™ användargränssnitt visualiserar och larmar utifrån tre nyckelparametrar: gensvaret från borrkronan, verktygsbelastningen och matningsnivån. Gensvaret från borrkronan bidrar till att minimera belastningen på verktygen genom att ange hur mycket av effektenergin som används för att bryta berg och hur mycket som reflekteras tillbaka till borrsträngen. Indikatorn för belastningen på verktygen visar dragspänningarna som påverkar borrsträngen, vilket hjälper till att undvika undermatning i dåligt berg och överdrivet slitage på borrverktygen. Indikatorn för matningsnivån visar om borrningen görs inom det angivna matningsområdet – en nyckelparameter för utmärkt hålkvalitet och lång livslängd.

”Jag inser att detta är ett modigt uttalande, men vi tror att RockPulse™ är en verkligt banbrytande lösning som markerar början på en ny era inom topphammarborrning,” avslutar Viitaniemi.

www.rocktechnology.sandvik

Bilden: Ranger DX900i med RockPulse

Aktuellt

ELKO blir mustaschbärare

ELKO blir mustaschbärare

Elko följer upp förra årets succéinsamling till förmån för cancerforskningen genom att i år helhjärtat stödja Mustaschkampen. Förra årets insamling...

Nya spridarmodeller

Nya spridarmodeller

Till kommande vintersäsong har Hilltip lanserat tre nya spridarmodeller, det utökade sortimentet täcker nu ett större omfång av fordon...

Scania släpper ny 13-liters etanolmotor

Scania släpper ny 13-liters etanolmotor

Lastbilstillverkaren Scania kommer nu med en ny 13-liters etanolmotor för nästa generations lastbilar. Parallellt fortsätter kemi- och biodrivmedelsföretaget SEKAB...

Sopvals för grävmaskiner

Sopvals för grävmaskiner

YstaMaskiner lanserar nu en ny modell sopvals SV150 för grävmaskiner eller liknande bärare. Sopvalsen kommer att ha Zick Zack...

Nya generationens lastväxlare

Nya generationens lastväxlare

Hiab, en del av Cargotec,  introducerar nu den nya generationens lastväxlare, Multilift Ultima, med flera innovationer som är först...

Fler artiklar