Kortnyheter

Scanias nya vuxenutbildning – nu är de första serviceteknikerna färdiga

I samarbete med Novare och Stockholms stad startade Scania en ny vuxenutbildning – de första eleverna är nu färdigutbildade och branschen kan ta emot tolv nya servicetekniker.

Med en hög efterfrågan på servicetekniker i hela lastbilsbranschen såg Scania tillsammans med Stockholms Fordonstekniska gymnasium en möjlighet att starta en helt ny vuxenutbildning riktad mot nyanlända, som med ett intresse för fordonsbranschen ville skola om sig. Tillsammans med Stockholm stad och Novare anordnades olika ansökningsevent och via Novares breda kontaktnät lyckades Scania få 200 ansökningar till utbildningen.

20 personer antogs till utbildningen, som är studiebidragsberättigad. Efter några avhopp under den totalt sju månader långa utbildningen står idag tretton servicetekniker färdiga. Tolv av dem har fått jobb i någon av Scanias verkstäder.

– Det är roligt att dessa elever nu har påbörjat sin resa som servicetekniker, och att med stöd från oss få följa dem i vår verksamhet, säger Jan-Erik Erlandsson, HR-direktör på Scania Sverige.

Redan till hösten startar nästa utbildning, som nu förlängs från sju månader till ett år.

– Utbildningen har fungerat jättebra. Lärarna har gjort ett fantastiskt jobb och vi på skolan har haft ett jättebra samarbete med Scania. Vi har även fått stöd extra stöd av Stockholms stad i vardagliga frågor som CSN och vi har lärt oss mycket om hur vi kan göra det ännu bättre till nästa utbildningsstart, säger Hanna Mayer, rektor på Stockholms fordonstekniska gymnasium.

De utbildade eleverna har nu fått grunden till arbetet som servicetekniker, och som sedan blir ett utvecklingsarbete när de väl kommer ut i verkstäderna och börjar jobba.

– Jag är mest stolt över att de fått jobb och att vi lagt grunden för dem att utvecklas hur långt som helst. Det är häftigt att de får gå ut och känna en yrkesstolthet och det är fint att se hur den här gruppen har utvecklats, tagit hand om varandra och spridit en härlig stämning i skolan, säger Hanna Mayer.

Inför höstens start av utbildningen blir det några förbättringar. Exempelvis kommer SFI att integreras och eleverna får till exempel en svenskalärare som går bredvid fordonsläraren, för att främja och vara ett stöd i språket.

Scania