Självkörande Volvo-lastbilar transporterar kalksten

Självkörande Volvo-lastbilar transporterar kalksten

Volvo Lastvagnar har ingått ett avtal med norska Brønnøy Kalk AS om att leverera sin första kommersiella lösning med självkörande fordon som ska transportera kalksten från ett dagbrott till en närliggande hamn.

Lösningen för Brønnøy Kalk AS består i att kalksten transporteras av sex självkörande Volvo FH16-lastbilar genom fem kilometer långa tunnlar mellan kalkbrottet och krossen. Lösningen har testats med framgång och fortsätter att testas under 2018 för att sedan tas i drift fullt ut i slutet av 2019.

Avtalet är ett resultat av nyligen genomförda automatiseringsprojekt inom bland annat gruvdrift, sockerrörsskörd och sophämtning, men det här blir första gången som Volvo Lastvagnar lanserar lösningen kommersiellt till en kund. Istället för att enbart köpa självkörande lastbilar, omfattar avtalet med Brønnøy Kalk en total transportlösning, nämligen transporten av kalksten mellan de två terminalerna.

– Det här är ett viktigt steg för oss, säger Raymond Langfjord, vd för kalkbrottet. Konkurrensen i branschen är hård. Vi arbetar hela tiden med att öka effektiviteten och produktiviteten på lång sikt, och vi har en tydlig vision om att vi vill utnyttja nya möjligheter inom teknik och digitala lösningar. Vi letade efter en pålitlig och innovativ partner som delar vårt fokus på hållbarhet och säkerhet.

Ökad konkurrenskraft

Att börja använda självkörande fordon kommer verkligen att öka vår konkurrenskraft på den tuffa globala marknaden, säger Raymond Langfjord.

– Vi är stolta över att kunna presentera en lösning med självkörande fordon som tillgodoser kundernas behov vad gäller säkerhet, tillförlitlighet och lönsamhet, säger Volvo Lastvagnars vd Claes Nilsson, och fortsätter; De globala transportbehoven förändras hela tiden i mycket snabb takt, och det krävs nya och avancerade lösningar för att hålla sig i framkant. Vårt mål är att gå i spetsen för utvecklingen av produkter och tjänster som tillgodoser dessa behov.

– Det är spännande att vi nu har kommit så långt att vi levererar lösningar med självkörande fordon, säger Sasko Cuklev, Director Autonomous Solutions på Volvo Lastvagnar. Arbetet utförs i ett avgränsat område med förutbestämda rutter och vi kommer kontinuerligt jobba vidare med hur vi kan få ut mesta möjliga av lösningen och skräddarsy den efter specifika kundbehov. Det handlar om att samarbeta för att utveckla nya lösningar som ger största möjliga flexibilitet, effektivitet och ökad produktivitet.

I avtalet ingår att kunden köper en komplett transporttjänst och betalar per levererat ton.

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar