Artiklar

Josia jobbar med spänning på hög nivå

Olle Granmyr och Oskar Hellberg, redo för att ge sig upp på högre höjder. Foto: Catharina Olsson-Lindh.
Företaget Josia AB arbetar med linjemontage och utför arbeten med spänning på 0,4-400 kV. Inte sällan handlar det om vindkraftparker. I vindkraftparken i Högkölen i Hälsingland  avslutade de i somras ett arbete åt Ellevio med att ansluta det nya ställverket vid vindkraftparken med ställverket vid Laforsens transformatorstation. Hela vindkraftparken beräknas vara helt färdig vid årsskiftet.

Det är bråda dagar när jag träffar Oskar Hellberg, arbetsledare Josia, ”ute på fältet” vid Högkölens vindkraftpark, en varm sommardag. På uppdrag av Ellevio har de under drygt ett års tid arbetat med projektet som för deras del omfattar framdragning av 2,7 mil ledning på 130 000 volt.
– Under den tiden har vi under olika faser haft 5-15 personer på plats, hinner Oskar berätta, innan telefonen ringer för tredje gången under vårt hittills korta samtal.
– Det här är nog mitt viktigaste arbetsredskap, skrattar han och pekar på mobilen, när han avslutat samtalet.
Ja, det är mycket som ska klaffa och god ordning och planering är ett måste när man jobbar med linjemontage, berättar han.
– Det går inte att glömma något, när det ibland tar någon timme att ta sig ut på arbetsplatsen. Men just här har vi faktiskt haft tur. Som längst har vi varit cirka en kilometer från bilväg.
Det får mig förstås att undra hur man hanterar de långa transporterna ut i obanad mark vintertid?
– Då använder vi oss av bandvagnar. Där får 6-8 personer plats att sitta och äta eller vila.

Tidsbrist en utmaning

Vid vårt besök har man tolv personer på plats och så här i slutspurten är man extra tacksam för sommarljuset.
– Just tidsbrist är väl den största utmaningen i det här uppdraget, mycket beroende på den snörika vintern som sinkat oss ganska mycket, berättar han och fortsätter:
– När vi gick på julledighet hade vi ingen snö alls, när vi kom tillbaka var snödjupet 70 centimeter och utsättningarna med korta käppar var helt översnöade. Vi satte då ut nya käppar på 130 centimeter, men även några av dem snöade över…
Som linjemontör är vädret en ständig utmaning, säger Oskar, och den ovanligt varma och torra våren och sommaren visar sig vara ännu en:
– Ja, nu får vi sitta brandvakt på kvällarna. Även om våra maskiner inte är särskilt farliga i det avseendet – de står ju stilla väldigt mycket i jämförelse med skogsmaskiner. Men man vill ju inte vara orsak till skogsbrand, så vi tar inga risker.

Jobbar etappvis

Jobbet utförs etappvis och just den här etappen är sju kilometer. Johan beskriver arbetsflödet:
– Vi började med att få ut stolpar och få dem på plats. Stolparna placeras optimalt med hänsyn till terräng och hinder som lutningar, avstånd till sjöar och berg samt boende i närheten. Stålstolpar som normalt är cirka 25 meter reses för det mesta med mobilkran, alternativt helikopter. Trästolpar som är lite lägre, reser vi för det mesta med hjälp av en Huddig utrustad med Grabjohn skopa.
För att stolparna inte ska vara strömförande har man isolatorkedjor i stolparna.
– Sedan flögs reglarna, som vi förmonterat ute vid en vändplan, ut med helikopter.
Arbetet fortskrider nu med att en så kallad pilotlina tas ut och kopplas i faslinorna. Faslinorna i sin tur bromsas sedan ut i rätt fart, med hjälp av en särskild bromsmaskin.
På dragmaskinen, för övrigt utrustad med miljömotor och Ad blue (”för den går så mycket”), kan man se och ställa in hastighet, hur långt man dragit med mera.

Ingen dag den andra lik

Olle Granmyr, är en av dem som arbetat med projektet. Han började jobba som ”allt-i-allo” för några år sedan och har sedan lärt sig allt mer efter hand. Han tycker arbetet är intressant och gillar att man får tänka till och hitta lösningar.
– Det blir aldrig blir slentrian – ingen dag är den andra likt, säger Olle och fortsätter:
– Men det bästa med jobbet är nog egentligen att få vara ute soliga och fina dagar, säger han och slår ut med armen över den soldränkta kraftledningsgatan där vi befinner oss i de hälsingska skogarna.
Just rekrytering av personal är ytterligare en utmaning i branschen.
– Ja, det är svår att hitta ny arbetskraft, både maskinförare och linjemontörer, säger Oskar Hellberg. Just nu råder högtryck i branschen. Förutom att det byggs allt fler vindkraftparker så börjar det också bli dags att byta ut stamnätet på många håll.

Inget för höjdrädda

Jobbet kan tidvis vara både slitigt och tufft, med oländig terräng och förutsättningar som påverkas av vädret. Att se lösningar, tänka ett steg längre och kunna planera jobbet, är viktiga egenskaper, menar Oskar.
– Man får absolut inte vara riskbenägen, och att ha höjdskräck är inte heller bra.
Och det är inte svårt att förstå. Som linjemontör tillbringar man ofta dagarna hängande uppe i en kraftstolpe eller en mast och arbetar därtill med spänningar på upp till 400 kilovolt.
Att som Olle, få växa in i arbetsuppgifterna och lära sig allt eftersom, är ett sätt att hitta arbetskraft. Detta kompletteras med erforderliga kurser inom säkerhetsområdet med mera.
– När det gäller linjemontörer är det mig veterligen bara Åsbro Kursgård som utbildar till montörer, säger Oskar.

Årets företagare och gasellföretag

Vd i företaget är Johan Olsson, som startade sin företagarbana redan som 21-åring.
Sin utbildning fick han när han valde att göra sin civilplikt just vid Åsbro Kursgård. Ett stensäkert val, berättar Johan.
– De frågade vid mönstringen om jag hade några önskemål. Nej, några önskemål har jag inte, svarade jag. Jag ska till Åsbro!
Inspiration till att bli linjemontör fick han tidigt, när han såg grannen åka i markerna på fyrhjuling med mera. Senare även från kompisar.
– Det verkade som ett roligt jobb.
Efter utbildningen följde cirka 1,5 år som anställd men 2009 startade han egen firma och anställde en kompis redan vid första jobbet.
– När jag 2011 fick flera jobb, räknade jag på dem, ombildade Josia till aktiebolag och anställde två killar på en gång.
Företaget har sedan gått som tåget och man utsågs 2013 till Årets Företagare i Ovanåkers kommun. 2017 blev Josia utsett av Dagens Industri som ett av Gävleborgs läns Gasellföretag.
– Det är klart att det är kul att få sådana kvitton på att man lyckats.

Framtiden

Idag har företaget 19 anställda och på frågan om det finns planer på att fortsätta växa, berättar Johan en anekdot som får oss att ana att han inte är främmande för en större verksamhet…
– Folk frågar ibland ”det här kunde du väl aldrig tro när du startade företaget”. Men då brukar jag tänka på när jag pratade med pappa om ett passande namn till företaget och jag sa ”Det ska vara något kort och lite snärtigt, något som folk kommer ihåg, ungefär som Peab”…
Redan idag har man faktiskt etablerat sig som ett av de större företagen i Sverige när det gäller överliggande nät.
–Vi har maskiner och utrustning så att vi i princip reder oss själva på alla jobb. Det är viktigt eftersom prisbilden ofta är pressad, även om det nu är högtryck i branschen och priserna nog kan förväntas gå upp.
Att Johan inte är rädd för utmaningar är tydligt. Och nästa stora projekt är en ordentlig sådan.
På ett år, samma tid som man precis dragit fram 2,7 mils ledning från Högkölens vindkraftpark, ska man nu bygga sammanlagt 5.5 mils ledning vid Midskogs kraftstation, där ett ställverk ska flyttas. Närmare 1 000 stolpar ska vara på plats till nästa sommar.
Något säger mig att personallistan för Josia kommer att fortsätta växa …
logo
Catharina Olsson-Lindh