Artiklar

Äldsta DAF-bilen i kommersiellt bruk en ”groda”

Stolta ägare av den äldsta DAF-lastbilen är det holländska familjeägda nöjesfältsföretaget Hoefnagels, som använder lastbilen för att transportera sina attraktioner över hela Nederländerna. Foto: DAF.

”Vår lastbil må vara 50 år gammal, men den har fortfarande lång väg kvar till pensioneringen”. Efter en internationell sökning har DAF hittat den äldsta DAF-lastbil som fortfarande är i drift kommersiellt – och den används nästan dagligen. Lastbilen i fråga är en förvånansvärt pigg A1600 som ägs av Frits och Nicky Hoefnagels, som använder den för att transportera en nostalgidoftande nöjesfältsattraktion över hela Nederländerna. ”Ja, självklart använder vi den som vilken annan lastbil som helst. Vad gör man annars med en DAF-lastbil?”

DAF annonserade sökandet efter den äldsta lastbilen tidigare i år i samband med företagets 90-årsdag. Sökningen lanserades med ett videoklipp i sociala medier med en boskapshandlare som har kört sin DAF-lastbil runt Irland sedan tidigt åttiotal. Videoklippet har visats nästan en halv miljon gånger, och har genererat en uppsjö av tips och rapporterade kandidater för titeln. Svaren har flödat in från hela världen, men den äldsta lastbilen hittades mer eller mindre på bakgården till DAFs fabrik i Eindhoven. I byn Bakel för att vara mer exakt.

Många kandidater

DAF drunknade i rapporter om fordon som har varit i drift sedan sent femtiotal och tidigt sextiotal, bland annat en brandbil från 1963 som fortfarande används regelbundet för turer, och en väldigt gammal lastbil utan registreringsskyltar som används för att transportera grödor under skördeperioden.

Dessa lastbilar uppfyllde emellertid inte kriterierna: Vinnaren skulle vara en lastbil som inte bara fortfarande används för kommersiella transporter på allmänna vägar , utan även en som används regelbundet.

Vinnaren hittades i Nederländerna

Den stolta ägaren av den äldsta DAF-lastbilen är det holländska familjeägda nöjesfältsföretaget Hoefnagels, som använder lastbilen för att transportera sina attraktioner över hela Nederländerna. Fotot som skickades in till DAF via Facebook av far och son Frits och Nicky Hoefnagels visar upp inte mindre än fyra klassiska DAF-lastbilar som alla är i toppskick tack vare den ständiga omsorg och uppmärksamhet som de får.

”DAF-groda” från 1968

Frits Hoefnagels förklarar: ”Vår attraktion är ett lustigt hus. Vi använder DAF-lastbilar för att transportera vår ”Lunapark”, och lastbilarna var nya när vi tog in dem i vår fordonspark. Lunapark är under förvaring på vintern, men annars är vi på resande fot från tidig vår till sen höst, och förflyttar denna enorma byggsats mellan nöjesfälten”.

”Utöver en 2800 från 1975 och en 1600 från 1971 har vi två A1600. En av våra DAF-”grodor” -de kallas så på grund av sitt ”grodliknande” utseende – är från 1968 och den andra är från 1969. Och vi är inte varsamma med dem”, skrattar Hoefnagels.