Kortnyheter

Nu är de nya registreringsnumren här

Idag, den 16 januari tilldelas de första registreringsskyltarna med det nya formatet för registreringsnummer, där sista siffran även kan vara en bokstav. Inom kort kommer de att synas på fordon över hela landet.

Senaste gången registreringsnumren ändrades var 1972. Då togs länsbokstaven bort och formatet med tre siffror och tre bokstäver infördes. Det har räckt i drygt 46 år, men nu börjar antalet möjliga kombinationer ta slut och det behövs nya.

–Genom göra det möjligt för sista tecknet i registreringsnumret att vara både en siffra eller en bokstav utökas antalet möjliga registreringsnummer med 26 miljoner, från 12 miljoner till 38 miljoner, säger Christofer Kärrdahl, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

Ingen behöver byta registreringsskylt

Från och med nu kommer de nya registreringsnumren att fasas in successivt och de nya kombinationerna kommer att prioriteras när registreringsnummer ska tilldelas.

–Men det gamla formatet finns också kvar. Det innebär att ingen behöver byta ut sin registreringsskylt, säger Christofer Kärrdahl.

Precis som idag är det inte alla bokstäver som kommer att användas som sista tecken. I de nya registreringsnumren används inte bokstaven O som sista tecken, eftersom det är lätt att missta bokstaven O för siffran 0. Sedan tidigare används inte heller bokstäverna I, Q, V, Å, Ä och Ö.

Slutsiffran avgör betalningsmånad

Slutsiffran i fordonets registreringsnummer kommer, precis som tidigare, att bestämma vilken månad fordonsskatten ska betalas. Om det sista tecknet i registreringsnumret är en bokstav är det näst sista tecknet som gäller.

Läs mer om registreringsskyltarnas utformning på www.transportstyrelsen.se/registreringsskyltar