Nyhet

Halvering av reservdelsstölder under 2018

Foto: Getty Images.

Efter ett rekordhögt antal stölder av bilreservdelar under de gångna åren i Sverige var utvecklingen under 2018 klart positiv. Enligt nya siffror har reservdelsstölderna nästan halverats under året, jämfört med året innan, och försäkringsbolaget Ifs förebyggande arbete tillsammans med andra aktörer i branschen tros ha varit en starkt bidragande faktor. Historiskt sett är dock antalet stölder fortsatt många – och If ger här några tips om vad man som bilägare kan göra för att skydda sig.

Stölderna av reservdelar ur personbilar – strålkastare, GPS-navigatorer, krockkuddar och rattar – har under de senaste åren varit ett stort samhällsproblem i Sverige. Det har skapat stora kostnader för försäkringsbolagen och påverkat tryggheten hos landets bilägare.

Men efter 2017 års rekordnotering om över 4 000 stölder i landet verkar trenden ha vänt, och under fjolåret minskade stölderna med 45 procent till drygt 2 300, enligt nya siffror från branschorganisationen Larmtjänst. Det är dock fortsatt höga tal jämfört med åren före 2016 då stölderna började skjuta i höjden.

Samverkansarbete har gett resultat

Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på If, är nöjd med att det samverkansarbete som företagits tillsammans med polis, Larmtjänst och bilfabrikanter i syfte att minska stölderna verkar ha gett resultat.

– Framgången beror på ett stort och långsiktigt arbete med många inblandade. Att våra insatser fått en så stor effekt beror på att vi arbetat på bred front. Summan av alla delar tillsammans blir betydligt större än var del för sig, säger Josefin Hamilton.

Bland annat har If under de senaste åren varit en drivande part i att få till installation av spårsändare, larm och DNA-märkning i nya fordon av mer exklusiva modeller – utöver spridning av förebyggande information och kontinuerlig informationsdelning med polis.

Ligor bakom klar majoritet av stölderna

Sett till genomsnittet för de senaste fem åren ligger reservdelsstölderna dock fortsatt en bit över genomsnittet, och östeuropeiska ligors närvaro i Sverige tros fortfarande ligga bakom en betydande del av stölderna. I en rapport från i början av januari uppskattar Trygghetskommissionen att internationella ligor ligger bakom en ”klar majoritet” av bil- och båtstölderna i landet. Josefin Hamilton fyller i:

– Eftersom det i många fall rör sig om stöldgods som fraktas ut ur landet krävs det fortsatta ansträngningar för att skärpa kontrollen vid gränserna, så att vi kan stoppa så stor del av den illegala handeln som möjligt, säger hon.

Det finns dock många åtgärder man som bilägare kan vidta för att hålla tjuven borta:

Tips för att slippa inbrott och stölder

  • Kontrollera alltid att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den. Med en störsändare kan biltjuven slå ut bilnyckelns låsfunktion. Läs mer om störsändare på polisen.se.
  • Parkera på en säker plats, allra helst i ett låst garage. Saknar du garage men har uppfart med grind – håll grinden stängd. Parkerar du på gatan – låt bilen stå så öppet och upplyst som möjligt.
  • Håll reda på dina bilnycklar. De är värdeföremål och stöldbegärliga. Lås därför in bilnycklarna i nyckelskåpen vid kassan när du besöker gym och simhallar.
  • Om du har nyckellös funktionalitet så kallad keyless rekommenderar vi att du lägger dem i ett signalskyddande bilnyckelfodral, det förhindrar att en tjuv fångar upp nyckelsignalen och låser upp bilen.
  • Om du bor i villa, installera utebelysning med rörelsesensor.
  • Lämna aldrig datorer, löstagbar GPS, parkeringspengar, mobiltelefoner och andra värdesaker i bilen. En tom väska kan locka en tillfällig tjuv till inbrott.
  • Installera larm – bilar utrustade med godkända larm utsätts mer sällan för stöld eller inbrott än bilar utan larm, så vi rekommenderar att du utrustar din bil med larm för att minska risken för skadegörelse och inbrott.
  • Märk bildelar som är attraktiva att stjäla med MärkDNA, och informera med dekaler på bilen om sådan märkning är gjord. Det kan avskräcka och dessutom binda tjuven till brottet. Bildelar som är extra utsatta för stöld är bland annat rattar, inbyggd gps-system, xenonlyktor och backspeglar.
  • Montera fälglås om du har dyra fälgar.
  • Montera ett SSF-godkänt spårsystem. Du kan köpa det i Säkerhetsbutiken.
  • Använd godkänd rattkrycka för att ytterligare försvåra för tjuven. Med rattkrycka är det omöjligt att styra bilen.
  • Lås in bildäcken – förvara vinter- respektive sommardäck inlåsta i enskilt garage eller förråd. Förvara dem inte i ett utrymme som andra har tillgång till. Om du lämnar däcken på däckhotell bör du förvissa dig om att de tar ansvar om dina däck stjäls därifrån.
  • Ta initiativ till Grannsamverkan där du bor. Ett sådant initiativ för att minska vardagsbrottsligheten stöds av den lokala polisen. Läs mer på samverkanmotbrott.se.

Antal reservdelsstölder i Sverige, 2012-2018*:

2018: 2302

2017: 4208

2016: 3333

2015: 1926

2014: 1486

2013: 1109

2012: 1285

Källa: Larmtjänst

*Mätningen omfattar endast reservdelarna navigationssystem, ratt/airbag och strålkastare.