Kran och lyft är dna:t i Hali

Hali AB är företaget som har sin bas både i Alfta och Hudiksvall och som med 30 års erfarenhet blivit experter på kran & lyft. Till Hali ringer man när man vill ha hjälp att riva ett hus, flytta en sommarstuga eller kanske en hel maskinpark. Men det stoppar inte där. Företaget erbjuder även återvinningstjänster på de flesta orter i Hälsingland.

Allt började 1987 när Hans Lindsmyr år 1987, med enbart en lastbil, startade Hali Transport AB i Alfta. Nu, drygt 30 år senare har företaget vuxit till att bli en helhetslösning i hela Hälsingland när det kommer till kran-, lyft- och återvinningstjänster.
Vi träffar Tomas Berglund, vd i företaget, i samband med just flytt av en sommarstuga, ett uppdrag som blivit allt vanligare på senare år. Några dagar senare följer vi arbetet när en stor tank ska lyftas på plats vid en ny obemannad tankstation.

Satsning på mobilkranar

– Kran och lyft har alltid varit dna:t i Hali. För fem år sedan tog vi ett strategiskt beslut att satsa på mobilkranar med större lyftkapacitet.
Beslutet verkar ha varit det rätta för komplexa lyft efterfrågas allt mer liksom flytt och rivning av hus. Verksamhetsområdet är i stort sett hela Mellansverige. I företaget finns sju kranbilar och fem mobilkranar. Den största lyfter hela 220 ton och står just nu till tjänst vid byggandet av Parkhyllan, ett nytt bostadsområde i Hudiksvall.
– En annan sak vi bestämde oss för var att lägga resurser på att optimera hemsidan, fast det kanske jag inte ska berätta, säger Tomas och skrattar. Söker man på mobilkranar och Hälsingland så kommer vårt namn rätt så högt upp på listan.

Svårt hitta rätt kompetens

Medan vi pratar, ser jag i bakgrunden hur medarbetarna Thomas Olsson och Niklas Östlin vant förbereder husflytten av en halv stuga. Den första delen transporterades till ny plats några dagar tidigare.
De båda gillar sitt jobb:
– Variationen är nog det bästa. Man ställs inför olika problemlösningar varje gång.
Att hitta personal är dock inte helt lätt, säger Tomas.
– Vi får en hel del ansökningar faktiskt, men det är inte så lätt att hitta rätt kompetens på mobilkranar. Vi tittar därför nu på möjligheterna att starta ett utbildningscentrum, med simulatorer med mera. Dels för egen kompetensförsörjning, men tanken är att även andra företag ska kunna skicka sin personal till oss.

Utbildar själv

Redan idag utbildar man förare för lastbilskranar, truck och hjullastare i företaget.
– Det är vi certifierade för via TYA. Men mobilkranar måste vi få hjälp med.
Tomas påpekar att trots satsningen på mobilkranar så har återvinning varit och är fortfarande ett viktigt område för Hali.

Erbjuder återvinningstjänster

På sin skrotgård i Alfta, tar de emot och bearbetar skrot och metall och kan erbjuda återvinningstjänster i de flesta orter i Hälsingland
– Vi har ett kontrakt med FTI och besöker i stort sett alla orter i Hälsingland varje vecka och tömmer återvinningscontainrar. Vi hyr även ut alla typer av containrar till kunder på dessa orter och vår egen storsäck,”Hali-säcken” som passar perfekt för byggföretag. Med hjälp av våra kranbilar kan vi hämta ner dem även på hög höjd.

Fokus på långsiktiga relationer

Företaget har för närvarande 30 anställda, och söker ständigt efter ansvarstagande och kreativa medarbetare. Hur stora vill de bli, kan jag inte låta bli att fråga?
– De senaste åren har vi haft en stadig tillväxt men vårt fokus är att bygga långsiktiga relationer och lönsamhet går alltid före tillväxt. Vi har sagt att vi ska växa i takt med kundtillströmningen, och utan att glömma bort våra gamla trogna kunder.
Men det gäller att hänga med i svängarna, menar han.
– Vi lever med ständiga förändringar som det gäller att parera och samtidigt genomföra förbättringar. Gör man inte det överlever man inte.

Arbetar aktivt med kvalitetskrav och miljöpolicy

Allt från vagnpark till arbetskläder uppdateras därför också kontinuerligt för att leva upp till både företagets och kundernas kvalitetskrav.
– Samma sak gäller vår miljöpolicy. Vi arbetar aktivt med att minska vår negativa miljöpåverkan inte minst genom vårt dagliga arbete med återvinningslösningar.
Som vd ser han också det viktiga i att vårda och uppmuntra medarbetarna.
– De är vår viktigaste resurs. Jag brukar säga att om jag tar bra hand om medarbetarna så tar de bra hand om kunderna.
Text och foto: Catharina Olsson-Lindh

Läs också

Ett lyft för SunPine

Ett lyft för SunPine

SunPines nya andra fabrik börjar ta form. Huvudkolonnen är nu på plats i stativet.

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar