Vanligaste anmärkningen vid kontrollbesiktning

Vanligaste anmärkningen vid kontrollbesiktning

Under förra året var ”defekt positionslykta” den vanligaste anmärkningen vid kontrollbesiktning av personbil i landet. Totalt genomfördes cirka 3 500 000 kontrollbesiktningar under 2018 varav 24 procent blev underkända med krav på efterkontroll.

– Allt färre bilar underkänns vid kontrollbesiktning. Det är sjunde året i rad som andelen underkännanden med krav på efterkontroll sjunker på riksnivå. Besiktningen är viktig för att säkerställa att landets bilpark är trafiksäker och det är naturligtvis glädjande att andelen underkända bilar minskar, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Anmärkningar på belysning vanligast

Den vanligaste anmärkningen gäller positionslyktan, också allmänt kallat parkeringsljus. Totalt 266 597 anmärkningar utfärdades under året. Näst högst på listan ligger anmärkningar kring halvljuset.

– Bilens belysning är en viktig säkerhetsdetalj, i synnerhet under den mörka årstiden. Det är viktigt att man som fordonsägare säkerställer att bilens belysning fungerar som den ska. Vi ser även här att antalet anmärkningar minskar, men en kvarts miljon anmärkningar på halvljusen är ett trafiksäkerhetsproblem, säger Mikael Andersson.

Se 50 vanligaste anmärkningarna

Läs också

Nya drönarregler från 1 juli

Nya drönarregler från 1 juli

Vid halvårsskiftet införs nya regler för drönaranvändning. Reglerna innefattar bland annat krav på drönarkort och registrering.

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar