AMF miljardinvesterar när Scania gör comeback på Stockholmsbörsen

AMF miljardinvesterar när Scania gör comeback på Stockholmsbörsen

AMF har slutit avtal med Volkswagen om att investera minst 200 miljoner euro – motsvarande drygt 2 miljarder svenska kronor – i fordonsgruppen Traton, där Scania och MAN är de dominerande varumärkena. Investeringen sker i samband med att bolaget börsnoteras i Stockholm och Frankfurt i slutet av juni.

–  Vi är väldigt glada över att redan nu ha kunnat säkra ett betydande innehav i Traton vid den planerade noteringen i slutet av månaden. För fem år sedan tillhörde vi dem som jobbade för att Scania skulle stanna på börsen, och nu vill vi inte missa möjligheten att återigen investera i ett av Sveriges mest aktade och betydelsefulla industriföretag, även om det den här gången blir som en del i en större fordonsgrupp, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF.

Bra långsiktig investering

Traton Group AG är sedan september 2018 namnet på Volkswagens divisioner för tunga lastbilar och bussar. Det är ett idag helägt dotterföretag till Volkswagen AG, och innefattar framför allt fordon under varumärkena MAN och Scania. Scania grundades 1891, har sitt huvudkontor i Södertälje och är ett av Sveriges främsta industriföretag, både sett till omsättning och antalet anställda.

– Vi tror att investeringen i Traton är en bra långsiktig investering för våra sparare, som kommer att bidra positivt till deras pensioner, och att noteringen är bra för Traton såväl som för branschen i stort. Men sedan känns den här affären extra rätt mot bakgrund av hur viktigt Scania är för Sverige i allmänhet, och för många av våra sparare som jobbar i bolaget i synnerhet. Jag hoppas att många kommer att uppskatta och känna stolthet över att de återigen blir delägare i bolaget via sitt pensionssparande, säger Tomas Flodén, kapitalförvaltningschef AMF.

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar