Ekonomiska spartips till åkeriägare

Ekonomiska spartips till åkeriägare

Företag inom transport- och åkeribranschen kämpar ständigt mot tuffa verksamhetskostnader. Lastbilar ska köpas in, lastbilschaufförer ska betalas och drivmedel ska bekostas. För den som äger ett åkeri kan budgeteringen lätt kännas baktung, men det finns ekonomiska knep att ta till. Med rätt struktur på verksamheten och smarta investeringar kan snabbt ekonomin komma på fötterna.

Den interna kontrollen är A och O för åkeriägare. Pålitlig personal och ett funktionellt körsystem genererar en ekonomisk trygghet på flera plan. Liksom kontrollen av fordonen i verksamheten där rätt styrmedel kan minska bränslekostnader och spara företaget pengar. Häng med så berättar vi mer!

Interna rutiner

Oavsett storleken på åkeriet eller budfirman så är den interna kontrollen viktig för verksamheten på flera sätt. För att skydda företaget mot diverse risker som uppstår vid dålig kontroll krävs noggranna rutiner. Det spelar ingen roll om du som ägare endast har två lastbilschaufförer anställda eller ett dussin – rutinerna i företaget spelar en betydande roll.
Men vad innebär rutiner i detta sammanhang?

  • Trygghet
  • Kunnig personal
  • Säkra arbetsmoment

Låt oss börja med de anställda i företaget som rent krasst har nyckeln till åkeriets kärna som är varorna. En slapp hållning till hur varuhantering ska skötas av personalen kan leda till missnöjda kunder och dyra omkostnader. Att göra rutin av att alltid ha en noggrann kontroll i företaget är det stående tipset. Kontroll och rutiner kan faktiskt generera trygghet för anställda, ledning och kunder. Måna om dina chaufförer och se till att de får den utbildning som krävs för alla arbetsmoment. Du spar pengar på säkra system i alla led och kunnig personal är en trygghet.

Investera smart

Att göra rätt investeringar från början är viktigt när det kommer till att spara pengar i åkeriet. Ska fordon köpas krävs i de flesta fall ett lån. Se till att välja ett gynnsamt låneupplägg som inte är onödigt dyrt. Zmarta erbjuder fördelaktiga lån som ansöks direkt på nätet. I vissa fall kan ett begagnat fordon lämpa sig bättre än en ny lastbil. Köp inte första bästa utan försök alltid jämföra fordon och investeringsalternativ.

Investering på ett mer abstrakt plan så som administration spelar även roll när det kommer till att spara pengar i verksamheten. Rätt system och administrativa verktyg kan generera i mindre utgifter. Ett exempel är en anpassad branschkalkylator som tar fram korrekt information baserad på diverse verkliga underlag. Det kan vara beräkning av hur bränslekostnaderna påverkas av ett visst däckval. Men även mer abstrakta beräkningar så som investeringar i förarutbildning eller andra mer aerodynamiska lösningar.

Körjournaler är centrala inom åkeriverksamheter och det är förutom en säkerhet även ett sätt att mäta effektivitet. Se till att använda ett omfattande internet system som på olika sätt genererar information för att förutse arbetsrytm. Kom även ihåg att analysera verksamhetens resultat. Det kanske i längden är värt att anställa fler chaufförer om verksamhetens service kan nå fler kunder.

Spar på drivmedel

I ett åkeri är självklart bränslekostnaderna en av de större utgiftsposterna. I ett åkeri av medelstorlek tenderar i regel bränslekostnaderna att stå för cirka en tredjedel av företagets utgifter. Vad dock många åkeriägare lätt glömmer bort är att det går att minska på bränslekostnaderna redan i samband med körningen.

En förare som har förmågan och skickligheten att köra bränsleeffektivt på vägarna kan spara företaget flera procent i minskad bränsleförbrukning. I längden innebär det många sparade kronor för ett åkeri, oavsett storlek. Dessutom betydligt bättre för miljön.

Vad utmärker en bränslesparsam lastbilsförare?

  • Bestämd och tydlig körning
  • Undviker tomgångskörning
  • Rätt användning av motorvärmare

För att spara bränsle i samband med lastbilskörning krävs att föraren kör bestämt. I praktiken innebär det att körningen är tydligt kontrollerad utifrån hastighet och situation. Det är exempelvis viktigt att snabbt komma upp i önskad hastighet och att acceleration sker kvickt.

Landsvägskörning hör till när det kommer till lastbilschaufförer och det är fördelaktigt att tidigt växla upp och köra på fordonets högsta växel. Den här typen av körning bör köras med balanserat gastryck och framförhållning.

Tomgångskörning är en riktig bränslebov och den bränsleeffektiva lastbilschauffören undviker detta i så hög grad som möjligt. Under vinterhalvåret är motorvärmare en chaufförs bästa vän, men det gäller att använda den på rätt sätt. Att anpassa uppvärmningen med motorvärmare efter temperaturen utomhus är A och O. Vid exempelvis 15 minusgrader räcker det att slå på en motorvärmare en till en och en halv timme innan avfärd. Inte sällan startas motorvärmare allt för tidigt, vilket resulterar i en onödigt hög förbrukning.

 

Zmarta logga

www.zmarta.se

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar