Så gör du livet surt för tjuven

Så gör du livet surt för tjuven

Effektiva lås, larm och startspärrar gör det svårt att stjäla en hel bil. I dag väljer tjuvarna istället att länsa det som finns i lastutrymmet.
Har du värdefulla verktyg och maskiner i din arbetsbil bör du titta över säkerheten.

Förr var det vanligt att biltjuvarna bände upp låset med en skruvmejsel, tjuvkopplade och stack iväg. I dag är det nästan omöjligt att stjäla en modern bil om man inte har avancerad teknisk utrustning, vilket i stort sett bara de internationella ligorna förfogar över.

Tjuven fokuserar på värdefulla delar

Flera studier visar att det här har förändrat hur dagens biltjuvar arbetar. Istället för att stjäla ett helt fordon väljer man dels att plocka bort värdefulla delar som till exempel krockkuddar, rattar, strålkastare och fast monterad navigationsutrustning. Värst utsatta är premiummärken som BMW, Audi och Mercedes, men när det gäller vanliga hantverkarbilar är dessa i stort sett förskonade från den här typen av brottslighet, både när det gäller stölder av hela bilar och värdefulla komponenter.

Verktyg lockar

Istället finns här något annat som lockar, och det är att det ofta finns dyra och lättsålda verktyg och maskiner i lastutrymmet. Vi kollade med försäkringsbolaget If som menar att det finns en hel del man kan göra för att minska risken. Förutom de generella råden om att aldrig låta stöldbegärliga saker ligga väl synliga, eftersom dessa kan locka spontantjuvarna att till exempel slå in en ruta och ta föremålen, bör man ta ett helhetsgrepp.

Helst bör bilen parkeras på ett inhägnat område med larm och kameraövervakning men om detta inte är möjligt bör den står på ett så upplyst ställe som möjligt.

Går det att plocka med sig en del av verktygen eller maskinerna efter jobbet och låsa in dem på arbetsplatsen eller hemma är det en fördel.

Godkänt larm A och O

A och O är att ha ett godkänt larm där det med tydliga dekaler framgår att hela bilen är larmad, skulle det saknas kan man antingen sätta på fejkdekaler eller helt enkelt eftermontera ett larm eftersom detta kan ha en viss avhållande verkan.

Om skåpbilen har fönster i lastutrymmet är det bra att montera mörk solskyddsfilm som gör att det inte går att se in i lastutrymmet. Sen bör man även undersöka möjligheterna till att bulta fast förvaringsskåp i golvet och förse dessa med rejäla och godkända lås.

Det tar tid att bryta upp både skåp och lås och detta har därför en avskräckande verkan för tjuven som av naturliga skäl vill att tillgreppet ska gå så snabbt och ljudlöst som möjligt.

Märkning

Alla värdefulla bildelar och verktyg bör även märkas med ett så kallat SmartDNA som är vätska med ett unikt DNA som dels avskräcker tjuven från att göra inbrott, men även ökar möjligheten att man får tillbaka sina saker om de stjäls.

Metoden är relativt ny men efter att ha utfört tester i bland annat Stockholm har polisen märkt en tydlig minskning av inbrott när bostaden är märkt med DNA, och samma sak gäller sannolikt även för bilinbrott.

Man penslar vätskan på de saker ska märkas, som till exempel dyrare verktyg, mätinstrument eller maskiner. En flaska räcker till cirka 400 prylar, så när man ändå köpt vätskan kan man passa på att märka saker hemma, som till exempel cyklar och mopeder. DNA-vätskan registreras i en databas och skulle Polisen hitta sakerna kan de enkelt matcha dem mot de lagrade uppgifterna.

Självriskeliminering

För att DNA-märkningen ska ha en avskräckande effekt bör man klistra dekaler på rutorna och inredningen där det framgår att allt värdefullt är uppmärkt.

Även om stölder av hela hantverkarbilar inte är det som står överst på tjuvarnas önskelista finns det ändå ingen anledning att ge dem chansen att lyckas. En rejäl rättkrycka som placeras över ratten gör det inte bara svårt att stjäla bilen, den förhindrar även att själva ratten och krockkudden stjäls. I dag finns det godkända rattkryckor som dessutom ger en självriskeliminering på upp till 5000 kronor om bilen trots det blir stulen.

Bilrutemärkning avskräcker

Även bilrutemärkning har visat sig ha en avhållande verkan, eftersom denna märkningen gör det svårare för tjuven att byta identitet på bilen. Om registreringsnumret syns tydligt på bilen innebär det att tjuven måste byta rutan för att kunna sälja den med andra registreringsplåtar.

I dag finns det flera lösningar för spårning av fordon och en del av dem är godkända av Stöldskyddsföreningen SSF. Ett av dem heter Spotguard Plus och kan gömmas i de flesta objekt som till exempel bilar och maskiner.

Tekniken bygger på en kombination av det vanliga mobilnätet samt radionätet och gör det möjligt att spåra stulen egendom. Dessutom har flera av de elektroniska körjournalerna samma möjlighet eftersom man kan följa var fordonet är i realtid.

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar