Vägtrafiken i juli

Vägtrafiken i juli

Under juli 2019 omkom 22 personer och skadades 1 265 personer i vägtrafiken (171 svårt skadade och 1 094 lindrigt skadade). Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen fram till den 15 augusti 2019. Det är hälften så många omkomna jämfört med motsvarande månad 2018.

Nio av de omkomna personerna hade färdats i personbil, 9 på motorcykel, två i lätt lastbil, och två var övriga trafikanter. Fyra bilister och fyra motorcyklister omkom i singelolyckor, medan fyra bilister och två motorcyklister omkom i mötesolyckor.

De lägsta siffrorna i modern tid

– Sommarmånaderna brukar vara de månader då flest dödsolyckor inträffar, men i år är antalet för juni och juli det lägsta i modern tid. Den största minskningen i juli månad jämfört med samma månad tidigare år är bland personbilister. Vi ser också att antalet omkomna totalt för de sju första månaderna i år (januari-juli) är lägre än vad det varit i genomsnitt under de senaste fem åren, säger Khabat Amin, statistiker på väg- och järnväg på Transportstyrelsen.

Medelantalet omkomna i juli månad, under de föregående fem åren 2014-2018, är 33 personer.

Under de senaste 12 månaderna (augusti 2018 – juli 2019) har 285 personer omkommit i vägtrafiken. Under de senaste föregående 12 månaderna (augusti 2017 – juli 2018) omkom 284 personer. Jämför man med ett 5-års medelvärde för motsvarande tidigare 12-månadersperioder har antalet omkomna ökat med 6 procent.

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar