Magnus tog sista finalplatsen i Caterpillar Operator Challenge

Magnus tog sista finalplatsen i Caterpillar Operator Challenge

Magnus Rundberg från Hässleholm blev den tredje föraren som kvalificerade sig till Europafinalen i Caterpillar Operator Challenge som avgörs i Malaga om några veckor. Magnus vann den sista deltävlingen som avgjordes vid mässan Entreprenad Live i Knutstorp den 12-14 september.

Magnus Rundberg vann med 142,28 poäng vilket var 9,5 poäng före tvåan Christer Persson, Cliffton som fick 131,74 poäng och trean Per-Erik Johansson, Stråvalla Maskinstation som samlade ihop 117,61 poäng.

– Det känns bra, lite otippat men ibland har man tur. Jag var inte riktigt inställd på att vinna men jag gjorde mitt bästa och det räckte hela vägen, säger Magnus.

Driver maskinuthyrning

Till vardags driver han entreprenadföretaget Mjölkalånga Entreprenad som hyr ut kompletta maskiner med förare till både företag och privatpersoner. Företaget har ett 20-tal maskiner och målet är att flottan ska vara så mångsidig som möjligt. Flera av företagets maskiner är från Caterpillar. Den senaste i raden är den nya bandschaktaren Cat D6 XE som blir en av de tre första maskinerna i Sverige.

Att maskinparken är bred kan ha varit en framgångsfaktor i tävlingen.

– Jag är van att köra olika maskiner och tycker det är roligt att testa de maskiner jag inte har provat. Jag har haft maskinintresset sen jag var liten och det har växt genom åren. Jag kör fortfarande maskin på heltid i jobbet, säger Magnus.

– Just nu kör jag en skidsteer och justerar asfalt. Längst erfarenhet har jag av grävmaskiner eftersom jag tidigare har kört hjulgrävare i 10 år. I företaget är jag också van att hoppa in och köra alla andra maskiner när det behövs.

Erfarna deltagare

Medtävlarna som kom tvåa och trea vid deltävlingen i Knutstorp var erfarna. De deltog i Caterpillars förartävlingar redan i början av 2000-talet. Magnus var också med i en förartävling som arrangerades av Caterpillar för tio år sedan.

– Då kom jag till Sverigefinalen som avgjordes på High Chaparall och slutade på en sjätte plats. Annars har jag inte tävlat förrän nu i helgen på Knutstorp Ring.

Vilka är dina främsta tävlingsegenskaper som förare?

– Jag har genom åren byggt på mig en maskinerfarenhet och jag är lugn som person. Vår filosofi i företaget är också att vi ska lämna efter oss väl utförda arbeten. Vi ska inte förhasta oss utan det ska vara bra resultat med kvalitet. Den inställningen kanske också bidrar till att det går bra när jag tävlar.

Hur ska du förbereda dig inför finalen?

– Jag ska behålla lugnet och köra flera olika maskiner i företaget innan vi åker dit. En fördel för mig kan vara att jag kör skidsteer. Det är inte alla som har vana av den maskintypen och den kan vara lite speciell att manövrera. Vi får kanske hoppas att den är med i tävlingen.

Väntar sig en hård kamp

Magnus är nu en av tre svenska deltagare i Europafinalen och han ser fram emot tävlingsveckan i början av oktober.

– Absolut, det blir både intressant och roligt att få vara med även om det känns nervöst att åka dit.

– Jag tror att motståndet blir hårt även om Sverige är i framkant när det gäller både utrustning och maskiner. Svenska förare ligger i topp på att köra och prestera bra. Men det finns även andra som är duktiga, till exempel förare från våra grannländer. Helt klart blir det tuff konkurrens!

Finalen går i Las Vegas

Caterpillars förartävling har växt de senaste åren. För första gången anordnas den som en gemensam global tävling. Europafinalen hålls 8-11 oktober i Malaga och den stora världsfinalen hålls vid en av världens största bygg- och anläggningsmässor Conexpo i Las Vegas 2020. Cat Operator Challenge är öppen för alla oavsett vilka maskiner man kör till vardags.

Dessa tre försvarar Sveriges färger i Europafinalen 8-11 oktober i Malaga:

Janne Hirsikangas, Askersund

David Tomasson, Strömsund

Magnus Rundberg, Hässleholm

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar