Nyhet

Ny generation bussar från Scania

Under mässan Busworld i Bryssel i mitten av oktober presenterade Scania sin nya generation bussar för stads- och förortstrafik. Med den batterielektriska Scania Citywide i självklart fokus, omfattar produktprogrammet bussar för alla bränslealternativ, med marknadens mest omfattande utbud för alternativa bränslen.

– Det nya Scania Citywide-programmet kännetecknas av lägre bränsleförbrukning, större passagerarkapacitet, bättre körupplevelse och märkbart förbättrad komfort för passagerare och förare, säger Anna Carmo e Silva, Head of Buses and Coaches på Scania. Vår ledstjärna har varit att ta fram en buss med mer utrymme, ljus och en känsla av renhet. För att hejda den globala uppvärmningen är det helt nödvändigt att bussar kan erbjuda all den komfort som krävs för att övertala fler människor att välja kollektivtrafik.

Ökad passagerarkapacitet

Den sidomonterade placeringen av både 7- och 9-litersmotorn och av den elektriska motorn på 12-metersstadsbussarna med hellåggolv ger tre extra säten bakom bakaxeln. Dessutom ger den ökade framaxelbelastningen två extra säten. Sammantaget ökar detta den totala passagerarkapaciteten till ungefär 100, beroende på val av drivlina och inredning.

Utrustad med 7-litersmotorn, den vanligaste för stadstrafik, har bränsleförbrukningen minskats med 3–5 procent. Kombinerat med förbättrad prestanda i växellådan kan ytterligare 1–3 procent uppnås. Tillsammans med introduktionen av en start/stoppfunktion blir den totala bränsleminskningen för diesel och biodiesel 8 procent, och för gasdrift upp till 15 procent.

Fler bränslebesparingar

Ytterligare bränslebesparingar kan uppnås med Scania Opticruise för förortsbussar med lågentré. Dessutom påverkas bränsleeffektiviteten positivt av minskat luftmotstånd, Scanias aktivt förutseende farthållare, elektrisk kylfläkt, SCR-efterbehandling och minskad vikt.

Den nya Scania Citywide har en helt ny interiör med ljusa färger i tak och på väggpaneler. Sidofönstren är större och har en högre taklinje, vilket släpper in mer naturligt ljus i bussen. Innertaket är höjt och har takpaneler med en slät design, något som ger en känsla av ljus och rymd i passagerarutrymmet. Den bredare mittgången och indirekta ljusinsläppet från taket bidrar till känslan av rymlighet och komfort. Både passagerare och förare kommer också att uppskatta den förbättrade ventilationen. Bättre utrymme i bussen underlättar passagerarflödet och förkortar därmed stopptiden vid hållplatserna.

Mer ljus i passagerardelen

För hellåggolvsvarianten kommer det att finnas ett extra fönster i bakpartiet, jämfört med den nuvarande Citywide. Detta beror på den nya motorplaceringen. Vidare kan kunder nu välja extra, lågt placerade, fönster mellan fram- och bakaxel, vilket ger ännu mer ljus i passagerardelen.

Ytterligare en komforthöjande funktion är individuell fjädring fram, som bidrar till en mjukare drift.

Optimerad förarmiljö

För att stötta operatörerna i att upprätthålla den viktiga renligheten, har bussen designats för att minimera mellanrum och kanter. På så sätt underlättas städning och underhåll. I den nya förarmiljön har ergonomin kraftigt förbättrats, med optimal pedalplacering, större benutrymme, olika inställningar för förarens längd, steglös inställning för sätet, bättre sikt och nåbarhet. Nästan alla reglage i instrumentpanelen är CAN-baserade och kan därför enkelt anpassas för olika lokala behov och applikationer.

Hela det nya Scania Citywide-programmet har designats med ett gemensamt elsystem, något som förenklar översyn och reparationer.

Scania Zone

I hela det nya programmet för stads- och förortstrafik finns det positioneringsbaserade systemet Scania Zone tillgängligt för alla drivlinor för att assistera förare i att följa lokala trafik- och miljöregler i tättbebyggda områden, något som blir allt vanligare för att minska utsläpp och öka säkerheten.

– Vi inser till fullo att kunder behöver ta hänsyn till hela systemet för att uppnå bästa totala driftsekonomi, säger Anna Carmo e Silva. Detta inkluderar naturligtvis faktorer som bränsleekonomi, minimerad ställtid, prestanda, kapacitet och att ha ett attraktivt erbjudande för passagerarna. Alla de här aspekterna har vi adresserat vid utformningen av den nya Scania Citywide och vi är övertygade om att vi nu kommer att erbjuda en mycket konkurrenskraftig stads- och förortsbuss för driften i dagens och morgondagens städer.