Staffans krok – ett lyft för storsäckshantering

Staffan Lundmark tyckte att vedhanteringen med storsäckar var onödigt krånglig. Det fick honom att börja fundera på hur den skulle kunna göras lättare. Svaret blev ”Lyftkroken”.

Staffan Lundmarks innovation, är som så många andra uppfinningar sprungen ur det egna behovet.  Efter tre års utvecklingsarbete är han nöjd med sin produkt och i år har han också startat upp det egna företaget, Lyftkroken Skellefteå AB.

Så började det

Staffan, som bor i en by en mil utanför Skellefteå, berättar hur det började.
– Jag har en gård där jag håller på med ved själv och tyckte helt enkelt att det var ganska bökigt att få på stropparna när man var ensam. Efter att ha prövat mig fram kom jag fram till den här lösningen som innebär att vedhanteringen numera går mycket enklare.
– Att slippa hoppa i och ur maskinen hela tiden spar en hel del på knäna. Ber man någon om hjälp så är inte det heller det bästa ur säkerhetssynpunkt att stå framför en maskin. Med Lyftkroken hakas stropparna enkelt på från sidan.

Höjer säkerheten

Just det senare har han fått bra respons på från arbetsskyddsombud, då det ju höjer säkerheten avsevärt.
Krokarna ser dessutom till att lasten hänger säkert även vid kraftiga inbromsningar samt minskar slitage på vedsäckens lyftöglor.
– En storsäck kan klara 1 500 kilo och tvärbromsar man så kan de glida av. Krokarna nyper istället bara fast ännu hårdare. Jag skulle vilja påstå att de är en relativt billig produkt som både höjer säkerheten och förenklar arbetet avsevärt.
– Eftersom krokarna håller ut säcken, så går lastningen också lättare.

Stort intresse

Staffan tänkte sig först Lyftkroken som ett hjälpmedel bara vid den egna vedhanteringen hemma på gården. Men så visade han en tidig prototyp för Staffare AB, där man blev intresserade av att köpa in den. Därefter har han på kort tid fått fler återförsäljare, som Norrmaskiner, X-Maskiner, Bonnet.se, Swedol, Nima och danska P-Lindberg med försäljning i flera länder.
– Ja nu har det börjat rulla på – flera andra har visat stort intresse. Det är riktigt roligt förstås!
– Lyftkroken kom ju till utifrån mitt eget behov, fortsätter Staffan. Då hade jag ännu inte upptäckt alla andra användningsområden för storsäckar. De är så många fler än jag kunde tro och verkar dessutom bara bli ännu fler, exempelvis nyttjas de till pellets, matjord, gårdsgrus, gatstenar med mera.

Lätt och smidig lösning

På byggen har de också blivit allt vanligare. Storcontainrar är dyra och med storsäckar är det möjligt att direkt sortera materialet. Exempelvis vid en vattenskada i ett badrum så kan isolering läggas i en säck, gips i nästa och så vidare.
Att Lyftkroken är lätt och smidig är en stor fördel som gör att den alltid kan finnas med.
– Och när den behövs skruvar du dit den på en minut.
Lyftkroken klarar lyft på fyra ton (1 ton/krok). Den är CE-godkänd och skyddad i Europa.

Lokal tillverkning

Tillverkningen sker lokalt av ett företag i Skellefteå.
– Jag vill kunna försäkra mig om att det är bra kvalitet och inte tulla på säkerheten.
Under resans gång har Staffan fått smak för det här med produktutveckling och mer är att vänta, avslöjar han.
– Jag håller nu på att utveckla en likvärdig produkt för kranbil som inom kort kommer att kunna presenteras och som också bygger på smidighet.
Text: Catharina Olsson-Lindh. Foto: Lyftkroken Skellefteå AB.

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar