Nyhet

Ett lyft för SunPine

Lyft från trailer
Stora kolonnen lyfts på plats i SunPines nya andra fabrik. Foto: Andreas Lundberg

SunPines nya andra fabrik börjar ta form. Huvudkolonnen är nu på plats i stativet.

– Det är en utmaning att transportera och hantera så här stora delar, konstaterar Ulrika Hagman, projektledare för investeringen.

De stora lyften är nu avklarade. Större kärl och kolonner som utgör stommen i processen att frigöra talldiesel ur talloljan har nu monterats. Det mest spektakulära lyftet handlade om den stora kolonnen. Bara att frakta den enorma pjäsen till Haraholmen i Piteå var en utmaning i sig. På hala inlandsvägar med egen sandande bil framför sig rullade ekipaget i 20 kilometer i timmen.

Komplexa lyft

– Allt måste genomföras med säkerheten främst. Det har tagit tid, men gått bra. Bara att manövrera kolonnen in på fabriksområdet är en utmaning i sig och sedan att genomföra själva lyftet. Vi har systematiskt löst en serie komplexa lyft, så nu känns det bra att ha de här stora delarna på plats, säger Ulrika Hagman, projektledare för investeringen på SunPine.

Lyftet av den spektakulära pjäsen kunde genomföras utan några problem, tack vare en noggrann detaljplanering och riskanalys. I sakta mak lyftes den av två kranar horisontellt från trailern för att sedan rätas upp lodrätt och i en kran lyftas den sista biten upp och in i fabriksstativet.

Investerar 400 miljoner

Peter Drugge, tf vd, SunPine, gläds åt att arbetet går framåt:

– Givetvis känns det bra att vi steg för steg kommer vidare i projektet. Det är ett stort projekt att bygga en helt ny fabrik intill en fullt fungerande processindustri. Det är många saker som måste vägas in och beaktas.

Enligt planen ska den nya andra fabriken stå klar i november 2020. Företagets investeringar i befintlig fabrik och den nya fabriksanläggningen kommer landa över 400 miljoner kronor.

Större flexibilitet

Jonas Vinblad von Walter, produktionschef, ser fram emot att få starta upp en andra fabrik:

– Vi får en större flexibilitet med en andra fabrik, med större volymer och två produktionslinjer kommer vi kunna klara av en större variation på råvaran. Vi får ett bredare spann som vi klarar av att köra vilket är bra.

– Vi blir också energieffektivare per ton talldiesel vi producerar. Vi blir på det viset än mer hållbara, vilket är viktigt.

Nyrekryterar

Hösten 2019 invigdes ett nytt laboratorium och ett nytt kontor för att ge plats för ett nytt större SunPine. Under året kommer cirka tio nya rekryteringar genomföras där bolaget söker bland annat elektriker, ingenjörer, mekaniker och processoperatörer.